СВЯТ

Адвокати на Асандж внасят жалба в съда срещу ЦРУ и Майк Помпейо

Адвокати на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж обявиха, че ще внесат жалба в съда срещу ЦРУ и срещу неговия бивш директор Майк Помпейо. Към жалбата са се присъединили двама американски журналисти. Те твърдят американското разузнаване е нарушило конституционни им права като е записвало разговори и е копирало съдържанието на телефони и компютри.

Според американските адвокати на австралиеца Асандж, ЦРУ е работело с охранителна фирма, наета от еквадорското посолство в Лондон, за да шпионира основателя на Уикилийкс, адвокати, журналистите и други хора, с които е контактувал в работата си.

От 2019 година Асандж е в затвор във Великобритания, след като посолството на Еквадор първо му предостави политическо убежище, а по-късно то му беше отказано.

В момента той рискува екстрадиране в САЩ, където е обвинен в изнасяне на секретни военни и дипломатически документи. Австралиецът обжалва британското решение за екстрадиция, но ако бъде изправен пред американски съд, рискува обща присъда до 175 години затвор.

Източник: БНР

Подобни публикации

ЕК: Изпратеният от българското правителство план за възстановяване не е окончателен, а актуализиран проект

Димитър

Талибаните отхвърлят евентуално отлагане на американското изтегляне от Афганистан

Димитър

Чавушоглу: Не се прилагат споразуменията, постигнати на преговорите в Истанбул

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy