БЪЛГАРИЯ

Административният съд потвърди, че арестът на студента Евгени Марчев е незаконен

Админинстративният съд в София-град обяви за незаконен ареста на студента Евгени Марчев по време на антиправителствените протести през 2020-та година. Решението е окончателно и изцяло потвърждава постановеното от Софийския районен съд, че задържането на Марчев не покрива стандарта за законност.

Потвърждава се становището на районните съдии, че в заповедта за задържането му липсват каквито и да е обстоятелства, които да го налагат. Съдът определя на студента да бъде присъдено адвокатско възнаграждение в минималния размер от 500 лева.

Марчев беше задържан с още десетки други млади хора под колоните на Министерския съвет на 10-ти юли 2020-та година. Кадри от задържането бяха показани на едно от заседанията на Специалната комисия, създадена по случая в 46-тото Народно събрание. Липсата на реакция на прокуратурата по отношение на полицейското насилие по време на протестите от преди две години е едно от основанията, с които правосъдният министър Надежда Йорданова поиска от Висшия съдебен съвет предсрочно да прекрати мандата на главния прокуро Иван Гешев.

Източник: БНР

Подобни публикации

Край на маските в обществения транспорт

Димитър

Милен Митев: Обществените медии трябва да имат независимо финансиране

Димитър

Онлайн дискусия обсъжда Директивата за адекватни минимални заплати в ЕС

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy