ВАЖНИ ЗДРАВЕ

Акад. Ив. Миланов: Вече има 3 метода за лечение на късен стадий на Паркинсон

От днес започва кампанията „Върни си контрола над Паркинсона“, която предвижда безплатни прегледи в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора.Инициативата е на Българското дружество по неврология (БДН) и Националната организация на хората болни от късен Паркинсон.

„Нашите пациенти са хронично болни, те се обездвижват, инвалидизират се. В напреднал стадии лечението от Паркинсон е особено трудно, необходима е честа консулттация с невролог. Covid пандемията неизбежно се отрази и на тези болни, допълнително затруднява лечението“, отбеляза пред Радио София акад. Иван Миланов – председател на Българското дружество по неврология и директор на болница „Св. Наум“.

Желанието на невролозите за достъпни прегледи по места е в основата и на започващата кампания.

По думите на акад. Миланов България не би трябвало да се различава от другите страни по заболеваемост и пациентите с Паркинсон са около 15 000.  Около 10 на сто от тях са в тежък стадий на болестта.

Поставянето на диагнозата често се забавя, заради неспецифичните симптоми. Сред признаците е несинхронно движение на едната ръка при ходене, губеве изразността на лицето, по-известно е треперенето. За потвърждението помага радиоизотопно изследване.

През последните години науката позволява да прилага поне 3 метода на лечение и при напреднал стадий на болестта, с което се удължава животът поне с 10 години, подчерта акад. Иван Миланов.

Източник: БНР

Подобни публикации

Гуардиола е избран за мениджър на сезона в Англия

Димитър

Новите случаи на коронавирус са 2292, починалите са 7

Димитър

Започва вторият етап на ваксинацията на медици в Сливенска област

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy