ЗДРАВЕ

Акад. Петрунов: Хората с алергии могат да бъдат ваксинирани срещу Covid-19

Хората с алергии могат да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, заяви председателят на експертния съвет по алергология към здравното министерство академик Богдан Петрунов. На уебинар, посветен на пациентите, които страдат от алергии, беше обяснено, че няма противопоказание те да бъдат ваксинирани срещу Ковид-19, след консултация със специалист.

Няма противопоказания алергично болните пациенти да бъдат имунизирани срещу Covid-19, съобщи академик Петрунов:

„Всеки може да бъде имунизиран, след като направи консултации със своя алерголо. Той ще прецени дали има някакви особени съпъстващи заболявания, съпътстващи състояния, които да попречат на имунизацията, но алергологично болният човек спокойно може да бъде имунизиран. Това е изключително важно“.

Той обяви още, че Националният център за заразни и паразитни болести е започнал действия по прочуване на френския вариант на коронавируса:

„Голяма част от тези проби, които се взимат тук, се изпращат в Германия за секвениране с оглед да се види към коя генетична линия принадлежи изолираният в България щам. Засега ние още нямаме данни да имаме от бразилския, от южноафриканския“, каза акад. Петрунов.

Алергологът д-р Борислава Крушева от Българското дружество по алергология обясни и състоянията, при които прациентите с различни алергии могат да бъдат ваксинирани:

„Сезонен алергичен ринит. Пациентите с целогодишен алергичен ринит най-често причинен от микропаразитите в домашния прах. Асматиците, които са добре контролирани, пациентите с хранителна алергия без анамнеза за анафилаксия, пациенти с алергия към домашни любимци, инсекталергия също без анафилаксия, латексова алергия без анафилакция и медикаментозна без анафилаксия могат да бъдат ваксинирани“.

Академик Петрунов коментира, че пандемията от Covid-19 няма да отмине поне още година. Затова ваксинацията трябва да обхване поне 50-60 на сто от населението заедно с преболедувалите:

„Още дълго, поне още година-две, ние ще продължаваме да бъдем в същото състояние, в което сме в момента, ако не разберем, че трябва да направим масова имунизация, която да обхване не по-малко от 50-60 на сто от нашето население и заедно с имунитета, който е създаден от болните и заразените, които са били с коронавирус, да постигнем поне 70 на сто имунитет, ние няма да можем да се справим с епидемията“.

Източник: БНР

Подобни публикации

С три месеца се удължава извънредната епидемична обстановка в България

Димитър

216 са новите случаи на коронавирус

Димитър

Д-р Симидчиев: С ваксините защитените стават повече, без да са преболедували

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy