ВАЖНИ СВЯТ

Алексей Милер: Завърши строителството на газопровода „Северен поток 2“

Последната тръба на втората линия е била заверена на 6 септември, стана ясно отдумите на Милер. Първата линия на газопровода беше завършена в началото на юни. Съоръжението с мощност 55 милиарда кубични метра газ годишно свърза по дъното на Балтийско море Русия и Германия, заобикаляйки Полша и балтийските държави.

С построяването на “Северен поток 2” и на“Турски поток” Русия намалява зависимостта си от Украйна като основен транзитьор на руски газ за европейския пазар. Освен “Газпром” инвеститори в “Северен поток 2” са британско-холандската компания „Роял Дъч Шел“, френската „Анжи“, австрийската „ОМВ“ и германските „Вентерсхал“ и „Унипер“.

САЩ наложиха санкции на проекта с аргумента, че той увеличава енергийната зависимост на Европа отРусия. Позицията на Москва е, че проектът е в интерес на европейските потребители.

„Северен поток 2“ се състои от два успоредни газпровода, всеки от които се простира на дължина от 1230 километра и се очаква да доставя енергия на приблизително 26 милиона домакинства годишно.

САЩ наложиха санкции на участниците в проекта с аргумента, че той засилва енергийната зависимост на Европа от Русия. Руската позиция е, че проектът е изцяло икономически и взаимно изгоден.

Русия възобнови изграждането на „Северен поток 2“ през декември 2020 г. – година, след като чуждестранните компании напуснаха проекта поради заплахата от американски санкции. Останаха недовършени около 160 километра от газопровода, основната част от които в датските води.

Източник: БНР

Подобни публикации

Задълженията на ПФК Левски намаляха с 3 млн. лева

Димитър

Гръция обмисля стимули за ваксиниране

Димитър

Опасност от екстремни природни явления в Гърция

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy