БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ЗДРАВЕ

Ангелов: Мерките да останат и след 21 декември

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов ще настоява мерките да останат същите и след 21 декември. Това заяви той на брифинг в Централната складова база на БЧК в с. Лозен, където провери наличните количества антигенни тестове.

„Моето лично мнение, е че нощните заведения трябва да продължат да бъдат затворени. Предстои да вземем решения за ресторантите и за големите търговски обекти. Аз настоявам всичко да бъде максимално сигурно за българските граждани“, каза той.

„По отношение на училищата и по отношение на детските градини, на 21-ви е рано да бъдат отворени. Предстоят Коледни празници, Новогодишни празници и те могат да бъдат отворени след Нова година“.

Решението ще бъде взето в четвъртък или петък, на база на 17 ключови показателя, но

„Като министър на здравеопазването аз ще настоявам мерките да останат такива, каквито са до момента, тъй като, все пак, всеки един човешки живот за мен е важен“.

Осигурени са близо 1 200 000 антигени теста за страната, съобщи министър  Ангелов.

„С тези антигенни тестове ще обезпечим нуждата на държавата от възможности за тестване на всички пациенти, които имат оплаквания, които са относими към Covid-инфекцията. До 21-ви очаквам комисията от експерти в Министерство на здравеопазването да приключи работа и да признаем антигените тестове като тестове, с които можем, при наличие на клинична картина, държа да го подчертая, и позитивен тест тестовете да бъдат приравнени с PCR тестовете и да започват да влизат в регистрите, които водим за Covid заболявания“.

При положителен антигенен тест и изявена клинична картина, хората „ще попадат в хипотезата на позитивен пациент и, съответно, той трябва да бъде в изолация 14 дни, а неговите контакти от първи ред – да бъдат с карантина, която е 10-дневна, както е с PCR тестове“, каза министърът.

Направления за бързите тестове ще могат да издават личните лекари.

Ваксината, която идва у нас, е минала всички фази на клиничните изпитвания и е много надеждна, допълни министърът и заяви, че би си я поставил пръв, за да даде пример. Все още няма яснота какъв процент от лекарите в страната са пожелали да се ваксинират. Здравният министър очаква по-късно днес да се запознае с тези данни.

Министър Ангелов изрази готовност да е първият ваксиниран срещу Covid-19 у нас и добави, че това е отговорност на всеки един лекар.

„Разбира се, аз не попадам в обхвата на първата фаза, тъй като вече не съм лекар на първа линия, но с този акт… искам да покажа на всички български граждани, че ваксината е изключително надеждна, тя е ефективна и безопасна, защото аз вярвам на европейския регулатор – Европейската агенция по лекарствата“

Ангелов пое ангажимент предпазни средства да бъдат осигурени в цялата страна:

„Лични предпазни средства ще бъдат раздадени, освен на лечебните заведения за болнична медицинска помощ, и в съответните ДКЦ-та, където са разкрити центровете за спешна медицинска помощ и навсякъде, където има нужда“, увери министърът.

Според него кампаниите за дарения на такива средства в болниците не са продиктувани от недостиг, а „защото изпълнителните директори искат да осигурят по-големи количества“.

В 16.00 часа министър Ангелов ще се срещне с директорите на шестте Регионални здравни инспекции, които отговарят за организацията по ваксинирането срещу Covid-19. На срещата ще стане ясно какъв е процентът на пожелалите да се ваксинират медици.

Източник: БНР

Подобни публикации

По предложение на ИТН Камелия Нейкова ще е новият председател на ЦИК

Димитър

Православната църква почита паметта на св. Софроний Врачански

Димитър

Почина проф. Чирков

Димитър

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy