БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ЗДРАВЕ

Антикризисна среща на представители на „Пирогов“ и здравното министерство

Представители на протестиращите медици от „Пирогов“ се срещнаха с министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в опит да бъде потушено напрежението, възникнало след отстраняването на проф. Асен Балтов като директор на болницата.

След срещата не стана ясно дали ще бъдат прекратени протестите на медиците от лечебното заведение, което беше уличено в източване на Здравната каса чрез фиктивно лечение за 1 милион лева.

Установените административни нарушения ще бъдат отново разгледани от компетентните органи. Двете страни също така се обединиха около тезата, че е необходима реформа в здравеопазването.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров подчерта, че всички са се обединили около това, че продължава да има доверие на лекарите в „Пирогов“:

„Днешната среща не беше инициираната от моя страна с цел спиране или продължаване на протестите. Това е право на колегите от „Пирогов“. Срещата беше, за да свалим тона от екраните“.

Заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов заяви, че срещата е трябвало да се осъществи доста по-рано:

„За да може да се успокоят най-вече медиците от „Пирогов“, защото усетихме обида в отношението към тях. Ние искаме да кажем, че идеята на срещата беше точно в това – да няма съмнение за това, че лекарите трябва да вършат основно своята лекарска работа и не да ги оценяваме ние, а пациентите. Някои от предложенията са част от една бъдеща реформа“.

Представителят на Института за спешна помощ професор Мария Миланова подчерта:

„Бяха коментирани важни за работещите в „Пирогов“ неща, страните са удовлетворени от срещата. Това не означава нищо, това означава посланието, което ние в момента ще предадем на лекарите от „Пирогов“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Протест пред Съдебната палата съпътства делото за смъртта на Моника

Димитър

Предупредителен код за силен вятър в цялата страна

Димитър

ГКПП „Маказа“ отваря за туристи до дни

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy