БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕ

Антони Рангачев: България закъсня с въвеждане на по-строги мерки, затова е водеща по смъртност

„Сбъркахме по много направления при справяне с пандемията през последните месеци. Ситуацията е изключително драматична, защото за последните шест седмици България изпревари по излишна смъртност три от най-засегнатите държави – САЩ, Великобритания и Испания“. Това каза пред БНР Антони Рангачев, преподавател по математика в Университета на Чикаго и автор на изследване за Covid-19 в България.

„Това е смъртност не само от Covid-19, но и вследствие от колапса на здравната система – това са случаите на пациенти с инфаркт и инсулт, за които е нямало бърз достъп до здравна помощ“.

Според експерта това за България е най-характерният показател, но има и нещо друго:

„България прави най-малко тестове в Европейския съюз и от Балканските държави, Северна Македония прави повече тестове на глава от населението, нещо повече – ние сме на първо място в света по смъртност на глава от населението не в ЕС, както се твърди, а сме на 27-а позиция по заболеваемост. Тази драстична разлика може само да ни каже, че ние сме на сляпо за развоя на пандемията по отношение на PCR тестовете, затова тестването не ни е показател“. 

За пример той даде, че в много държави хората се тестват безплатно навън по парковете, пред магазините.

В предаването „Преди всички“ Рангачев допълни:

„Сега може би сме постигнали някакво критично ниво на смъртност, но идват празници, мерките тук са изключително меки, по света се вземат драконовски мерки, а у нас много не се апелира как да преминат празниците и януари може да се превърне в един голям взрив – на фона на изморените медици и липсата на места по болниците“.

И още:

„В Чехия намалиха наполовина хоспитализираните с драстични мерки, които реално работят – на всяко домакинство се позволява по един външен контакт, вечерен час, забрана за продажба на алкохол, редуциране на броя на служителите до 50 на сто, един километър радиус за напускане на жилището“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Втори ден от работното посещение на Лаура Кьовеши

Димитър

1733 случая на коронавирус, над 20 000 ваксинирани за ден

Димитър

5176 случая на коронавирус, 3219 оздравели

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy