БЪЛГАРИЯ

Апелативен съд решава за ареста на 5-има от обвинените в шпионаж за Русия

Прокуратурата внесе нови доказателства по шпионската афера малко преди съдебните заседания, на които ще се решава оставането в ареста на част от обвиняемите за шпионаж в полза на Русия. Първото заседание започна преди 10:00 ч. днес.

Малко преди 12:00 ч. съдебният състав се оттегли да мисли върху определението именно заради новите доказателства, които са два тома явни и два тома секретни. Това наложи забавянето на съдебните заседания, тъй като адвокатите трябваше да се запознаят с тях.

Според неофициална информация част от доказателствата са свързани със записи, които показват как обвиняемите се договарят какво да говорят пред съда, а другите са свързани с класифицирани документи, които са част от разследваната шпионска афера.

Първото решение на Софийския военно-апелативен съд за обвинените по шпионската афера бе да остави в ареста зам.-шефа на дирекцията за бюджет и разходи във военното министерство полк. Петър Петров.

След това последователно ще се гледат мерките за неотклонение на останалите задържани.

По-късно от другите е пристигнало искането за по-лека мярка и на т.нар. резидент Илия Илиев, който е бивш шеф във военното разузнаване, така че все още не е  ясно дали и неговата мярка ще се гледа днес.

В съдебната зала се явяват прокурори, както от Военно-окръжната прокуратура, така и от Военно-апелативната прокуратура.

Петима от 6-имата обвинени в шпионаж за Русия обжалваха задържането си под стража, което първоинстанционният военно-окръжен съд им наложи след 23-часов съдебен маратон, приключил в ранните часове в понеделник. За шестия от групата за шпионаж прокуратурата не поиска задържане под стража, след като той направил пълни самопризнания.

Източник: БНР

Подобни публикации

Асен Василев: Не подценявам вота на недоверие

Димитър

До днес избирателите с трайни увреждания могат да подават заявления за гласуване в подвижна избирателна кутия

Димитър

От БЛС ще предложат подписването на новия договор с НЗОК да се случи при определени финансови параметри

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy