БЪЛГАРИЯ

АПИ обявява поръчка за първите 75 км от АМ „Русе – Велико Търново“

Пътната агенция обявява обществената поръчка за проектиране и строителство на първите 75 км от АМ „Русе – Велико Търново“. Прогнозната стойност на поръчката е за близо 1 млрд. лв.

Тръжната процедура е с две обособени позиции. В първата е участъкът от Русе до Бяла, а във втората обходния път на Бяла. Срокът за подаване на офертите за обществената поръчка е до 21 януари догодина.

Първата позиция по процедурата е участъкът от Русе до Бяла, с дължината 40 км и срок за изпълнение почти 6 години. В обособена позиция 2 пък е обходът на гр. Бяла, с дължина 35 км и срок за изпълнение от близо 5 години.

Цялото проектното трасе на бъдещата магистрала е над 130 км и е разделено на три участъка: Русе – Бяла, обход на град Бяла и Бяла – Велико Търново. Пътната агенция е предложила проектът за изграждане на магистралата да бъде включен за финансиране от бъдещата програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г.

Автомагистралата ще започва на 3 км източно от „Дунав мост“ при Русе и ще достига до град Дебелец, където трафикът ще се разделя в посока Прохода на Републиката и прохода „Шипка“. По трасето ще бъдат изградени 22 моста и виадукта и 3 тунела по лявото и 2 по дясното платно в участъка Бяла – Велико Търново.

Строителните работи ще започнат от участъците с най-интензивно движение, каквото е трасето Русе – Бяла. В момента първокласният път е един от най-натоварените и с висока концентрация на тежки пътни инциденти.

Бъдещата магистрала ще осигурява връзката между страните от Североизточна Европа през Румъния и България с Гърция и Турция, както и между Балтийско и Средиземно море. С построяването ѝ ще се подобри транспортното обслужване на международния и вътрешния трафик, като ще се повиши безопасността на движението, а транзитният трафик ще бъде изведен извън населените места.

Източник: БНР

Подобни публикации

Георги Гьоков: Няма пенсионер с пенсия, по-ниска от декемврийската

Димитър

Лозарите излизат на протест пред Министерството на земеделието

Димитър

Иван Демерджиев: Хартиените бюлетини ще активират купуването на гласове

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy