ПОЛИТИКА

Арман Бабикян: Прекрасно сме чути в Брюксел, ЕП разглежда корупцията в България

Арман Бабикян Прекрасно сме чути в Брюксел, ЕП разглежда корупцията в България

Най-странното е, че в Брюксел мислят същото, което мислим ние тук и по всички площади на България

Значително влошаване на спазването на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите в България – това са темите, отразени в проекторезолюцията на Европейския парламент, която влиза за дебат от евродепутатите на 5 октомври.

Тази вечер Арман Бабикян от „Отровното трио” прочете част от текста, който малко по-рано получи одобрението на Комисията по граждански свободи в ЕП. В документа се обръща внимание на продължаващите три месеца антиправителствени протести у нас, предаде БГНЕС.

В 85-я ден протестиращите в „триъгълника на властта” чуха част от проекторезолюцията, която се съсредоточава върху продължаващите системни проблеми в съдебната власт, най-вече липсата на рамка за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и главния прокурор.

„Най-странното е, че в Брюксел мислят същото, което мислим ние тук и по всички площади на България“, каза още Бабикян и поздрави съгражданите ни в белгийската столица, които посрещнаха премиера Борисов с възгласи “оставка” при пристигането му за заседанието на Европейския съвет.

„В проекторезолюцията на ЕП пише, че се изразява безпокойство за дълбоките и системни слабости в правовата държава“, подчерта Арман Бабикян и продължи: „ЕП изразява своята недвусмислена подкрепа за хората в България в техните изконни искания и стремежи.“

„Българското правителство е призовано за сътрудничеството с Комисията, за да отговори за начина на изразходване на средствата на Съюза и да отговори на опасението, че парите на данъкоплатците на Съюза се използват за облагородяване на кръгове, свързани с управляващата партия“, каза още Арман Бабикян.

Пред протестиращите той още веднъж отбеляза, че гражданите от площада са прекрасно чути в Брюксел и изглежда и евродепутатите са разбрали какво става в България.
Източник: Дунавмост

Подобни публикации

Националният план предвижда пет фази за ваксиниране

Димитър

Новата ЦИК започва работа

Димитър

Президентът Румен Радев ще представи приоритетите на служебното правителство

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy