ВАЖНИ СВЯТ

Армията поема властта в Мианма за една година

Телевизия на военните в Мианма обяви днес, че въоръжените сили поемат контрол над страната за една година, предаде „Асошиейтед прес“.

Говорител на телевизионния канал „Миявади“ цитира параграф от съставената от военните конституция, който позволява на армията да поема контрол по време на национално извънредно положение. Говорителят каза, че причина военните да предприемат тези действия отчасти е това, че правителството не е реагирало на твърденията им за масови изборни измами на вота през ноември и че не е отложило изборите заради кризата с коронавируса.

Работници премахват барикади на централен площад в най-големия град в Мианма – Янгон

Съобщенията бяха направени след дни на безпокойство от заплахата за военен преврат (отречена от военните), в деня, в който новият парламент трябваше да започне работа.

Арестуването на висши политически ръководители и прекъсването на комуникациите бяха първите признаци, че са задействани планове за завземане на властта. Телефонните връзки със столицата Найпидо и интернет достъпът там бяха прекъснати. Няма връзка и с партията на задържаната лидерка Аун Сан Су Чжи.

Според новинарския интернет сайт „Иравади“ освен Аун Сан Су Чжи и президентът Вин Мин, са арестувани също членове на Централния изпълнителен комитет на партията, депутати и членове на регионалните власти.

Седемдесет и пет годишната Аун Сан Су Чжи е най-влиятелният политик в страната си и стана неин ръководител, след като десетилетия наред води ненасилствена борба срещу военния режим.

Във видеообръщение, излъчено от военната телевизия, военните съобщиха, че властта е предадена на главнокомандващия въоръжените сили генерал Мин Аун Хлайн.

Генерал Мин Аун Хлайн

Пет камиона с военнослужещи са били разположени в района на кметството в най-големия град Янгон, а войници са връщали хората на входа според журналист от АФП.

Обявено е извънредно положение.

Редица световни лидери осъдиха военния преврат.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш порицава строго задържането на фактическия цивилен ръководител на страната Аун Сан Су Чжи и на други лидери.
Съединените щати изразяват „сериозно безпокойство и тревога“ от съобщенията, че са били задържани представители на властите и на лидери на гражданското общество. Държавният секретар Антъни Блинкън призовава военното командване да ги освободи и да уважава волята на народа , изразена на демократичните избори на 8 ноември.

Източник: БНР

Подобни публикации

По казуса „трета доза“: В САЩ не са категорични, „Модерна“ препоръчва

Димитър

Григор Димитров започна с трисетова победа

Димитър

Русия: Чехия е наясно от последиците от „фокуси“ като гоненето на дипломати

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy