БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Архангелова задушница

Днес е Архангелова Задушница. Това е един от трите съботни дни в православния календар, които са определени за общ молитвен помен на починалите. Нарича се така, защото се отбелязва в събота преди Архангеловден.
В утрото на Задушница в храмовете се отслужва заупокойна литургия и обща панихида за всички починали православни християни.
Врачанският митрополит Григорий:
„Задушница означава – за душата. В някои краища на България е познато като „о душе“, което е пак – за душите. Това е поменът, който правим заедно, съборно, във всички храмове отправяме своята молитва към Бога – да упокои душите на всички починали православни християни, да им прости всяко волно и неволно прегрешение и да им дарува вечен живот – амин“.
Освен молитвата, според православната традиция, за упокой на душите на починалите е важна и милостинята. Раздава се най-често храна за кратко молитвено поменаване с „Бог да прости!“.
На Задушница се посещават гробовете и се носи варено жито, хляб, вино, вода и цветя.

Източник: БНР

Подобни публикации

България забрани влизането на пътуващи от Великобритания

Димитър

Започна ваксинирането в домовете за възрастни в Ямболска област

Димитър

Борисов: Ако не стане в първия мандат, при тези заявки, няма да стане и във втория

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy