БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Атлантическият съвет иска бойни самолети от НАТО у нас на постоянна основа

Постоянно разположени бойни самолети на държави от НАТО и засилено сътрудничество искат неправителствената организация Атлантически съвет. В обръщение към Министерството на отбраната от организацията иска поне една батальонна бойна група на НАТО да е постоянно в страната.

Редовна практика, а не епизодично решение трябва да са съвместните мисии за охрана на въздушното пространство, казват от Атлантическия съвет. Като пример посочват предложението на Испания и Нидерландия да изпратят бойни самолети. В Румъния има постоянно бойни самолети на държави от НАТО. „Успешно прилагано“, според Съвета, трябва да е и споразумението с Румъния за презгранични операции.

България трябва да има поне една батальонна бойна група на НАТО, както са направили Полша и балтийските държави.

Атлантическия съвет призовава България да засили изграждането на Военноморския център като структура на Алианса. Да поиска и разполагане на зенитно-ракетни системи „Пейтриът“.

„Тези действия ще доведат до засилване на присъствието на НАТО в Черно море, пишат от Атлантическия съвет“.

Министърът на отбраната Стефан Янев каза, че „демонстрацията на единството и солидарността на НАТО на българска територия ще бъде направено с български въоръжени сили“.

А миналата година началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов призова в период на превъоръжаване, страната ни да реши дали за определен период някои задачи на армията за да отпаднат, да бъдат делегирани или преформулирани.

Източник: БНР

Подобни публикации

Живеещи в „Хиподрума“ с апел за финансова помощ след пожар в блока им

Димитър

Десетки нелегални мигранти са задържани на АМ „Струма“

Димитър

На балотажите ще се гласува в около 7250 секции, в 5900 – и с машина

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy