БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

БАБХ обяви огнище на птичи грип в хасковското село Криво поле

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в с. Криво Поле, общ. Хасково, обл. Хасков, съобщават в прессъобщение от агенцията.

Вирусът е установен в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки, находящ се в землището на с. Криво Поле. В животновъдният обект се оглеждат около 39 950 кокошки носачки.

Издадена е Заповед на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване и мерки за контрол на огнище на Инфлуенца по птиците. Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространение на болестта.

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

Източник: БНР

Подобни публикации

Фалшива бомбена заплаха евакуира пловдивското училище „Димитър Димов“

Димитър

Фон дер Лайен: 100 милиона граждани на ЕС вече са напълно ваксинирани срещу Covid-19

Димитър

Григор Димитров продължава без загубен сет в Австралия

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy