СВЯТ

Байдън за отмяната на правото на аборт в САЩ: Трагична грешка

Американският президент Джо Байдън определи като „трагична грешка“ решението на Върховния съд на страната да отмени правото на аборт, одобрено преди 50 години .

Според него „това е един тъжен ден за страната, но това не означава, че битката е приключила“. Байдън призова гласоподавателите да излязат на междинните избори за конгрес през ноември и да изберат законодатели, които са склонни да застанат зад протекции за абортите.

Върховният съд в САЩ отмени действието на свое решение преди 50 години за правото на аборт. Решението по Роу срещу Уейд от 1973-а се приемаше като ключово за правата на жените.

Днешното решение на Върховния съд променя фундаментално правото за извършване на аборт като сега щатите няма да са задължени да се съобразяват с Роу срещу Уейд. Сега щатите сами ще могат да намаляват възможностите за аборт и дори да ги обявят за незаконни.

Вотът в най-висшата съдебна инстанция в Съединените щати бе 6 на 3 в полза на запазване действието на рестриктивен закон в Мисисипи, но консервативното мнозинство предприе и допълнителната стъпка да отмени Роу срещу Уейд. В доводите си съдия Самуел Ей Алито Джуниър заяви, че Роу срещу Уейд е било грешно от самото начало и че е време темата за абортите да се върне в ръцете на щатската власт.

Това решение бе едно от най-очакваните като напрежението се покачи през миналия месец, когато в публичното пространство се появи чернова, в която мнозинството от съдиите заявиха готовност да отменят дългогодишния прецедент.

Първите коментари от законодателите не закъсняха. Лидерът на републиканците в Сената Мич Маконъл заяви, че случилото се е „историческа победа за Конституцията и най-уязвимите в нашето общество.“ В същото време председателят на Камарата на представителите демократът Нанси Пелоси коментира, че републиканските й колеги готвят „национална забрана на абортите.“

Източник: БНР

Подобни публикации

Талибаните обещават да покажат лидерите си

Димитър

Зверев отхвърли обвинението за насилие към майката на дъщеря му

Димитър

Гърция се надява на строги евросанкции за Турция

Димитър

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy