ВАЖНИ СВЯТ

Байдън и Путин доволни от срещата, но различията остават

Американският президент Джо Байдън и руският държавен глава Владимир Путин се споразумяха в Женева Вашингтон и Москва да организират разговори за киберсигурността и контрола върху новите и опасни оръжия. Двамата договориха също да бъдат върнати посланиците на САЩ и Русия в съответните столици.

Байдън подчерта, че Русия не иска нова Студена война и че има реална възможност за подобряване на отношенията въпреки множеството различия между тях:

„Ясно казах на президента Путин, че ще продължим да повдигаме въпроса за основните човешки права. Обсъдих предложението обекти от инфраструктурата, които са от критична важност, да бъдат недосегаеми за атака чрез кибер или други средства. Дадох им списък с конкретни обекти, съгласно американската политика от енергийния сектор и водните системи. Тонът на цялата среща беше добър, положителен“, подчерта американският президент.

Путин описа Байдън като опитен държавник и заяви, че двамата разговарят на „един и същи език“.

„Според мен ние се държим абсолютно адекватно за заплахите, пред които сме изправени. Смятам, че за да може ситуацията да бъде наистина стабилна трябва да се договорим за правила на поведение във всички области, които обсъдихме – стратегическа стабилност, киберсигурност, разрешаване на регионални конфликти. Мисля, че можем да се договорим по всички тези въпроси“, заяви руският държавен глава след срещата си с Джо Байдън в Женева.

Източник: БНР

Подобни публикации

500 души ще бъдат ваксинирани в социалните домове за възрастни хора в Пловдив

Димитър

Испания ще получи над 81 млрд. евро от Брюксел по Механизма за възстановяване и устойчивост

Димитър

Григор Димитров запази позиция, рекорд за Адриан Андреев

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy