ВАЖНИ СВЯТ

Байдън каза на Нетаняху, че подкрепя спирането на огъня

В разговор с израелският министър-председател Бенямин Нетаняху американският президент Джо Байдън е заявил, че подкрепя спирането на огъня в продължаващия конфликт между израелци и палестинци.

Според прессъобщение на Белия дом Байдън е обсъдил с Нетаняху и работата на САЩ с Египет и други партньори в посока спиране на огъня.

Подкрепата за спирането на огъня от американския президент сигнализира нов елемент в посланието на Вашингтон, който предполага и по-настоятелни разговори с Израел при затворени врати.

Съединените щати показват, че са по-загрижени за случващото, но Байдън все още не се е присъединил официално към други световни лидери, както и към някои свои съпартийци, които искат незабавно спиране на огъня.

В разговора с Нетаняху Байдън е повторил официалното послание на Вашингтон в момента, което е свързано със заставане зад правото на Израел да се отбранява, както и с искане и от двете страни за протекции за „невинни цивилни граждани.“

„Вашингтон пост“ инфомира, че това е третият разговор между Байдън и Нетаняху от началото на конфликта на фона на увеличаващ се политически натиск да се направи повече за спиране на израелските нападения.

За момента Америка подхожда внимателно към случващото се. На дневния брифинг говорителят на Белия дом Джен Саки не отговори конкретно на въпроса дали Байдън смята, че ответните военни действия на Израел спрямо палестинците са били пропорционални.

„Няма да правим оценки ден по ден“, заяви Саки като допълни, че целта е САЩ да играят конструктивна роля за намаляване на насилието. Саки каза още, че голяма част от това се случва „посредством интензивна, тиха дипломация“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Двама българи във финала на троен скок в Йерусалим

Димитър

ЕК може да задейства Фонда за възстановяване без Полша и Унгария

Димитър

СЗО не смята, че се налага масова ваксинация срещу маймунска шарка

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy