ВАЖНИ СВЯТ

Байдън след официалната победа: Време е да обърнем страницата

Новоизбраният американски президент Джо Байдън критикува остро сегашния президент Доналд Тръмп за това, че не приел загубата си на изборите.

Байдън заяви, че провелите се избори са били „най-ясната демонстрация на истинската воля на американците“. Той също призова за „обръщане на страницата“ и обединение на нацията.

Байдън говори след като електоралната колегия подаде официално гласовете си и потвърди – 302 гласа за него и 232 за сегашния президент Доналд Тръмп.

През изминалите няколко седмици, докато течаха водени от кампанията на Тръмп дела за обръщане на резултата от изборите, Байдън избягваше критика. Но след потвърждението на победата му от електоралната колегия следващият президент на САЩ не спести остри думи спрямо Тръмп.

Байдън каза, че с отказа да приема загуба президентът е отказал да „уважи волята на хората, отказал да уважи закона и е отказал да почете конституцията“. Той също подчерта заслугите на онези, които са защитавали твърдо американската демокрация.

„Пламъкът на демокрацията бе запален в тази нация преди много време. Сега знаем, че нищо – нито пандемия, нито злоупотреба с власт могат да угасят този пламък,” каза Байдън“.

Демократът вече се приема за официално спечелил изборите за президент на САЩ след като миналия месец той бе обявен за победител.

Официалното подаване на гласовете на електорите се очаква да утеши тези, които се съмняват в победата му.

Процесът, който обикновено не се радва на медиен интерес бе предаван подробно на фона на кампания на Тръмп да обърне резултата с недоказани обвинения за измами на изборите.

Кампанията до момента бележи неуспех, както на щатско, така и на федерално ниво, но Тръмп не дава индикации, че смята да се обяви за победен въпреки че не е ясно как ще обърне резултата след като вотът на електорите разчиства пътя на Конгреса да сертифицира победата на 6-и януари.

Междувременно министърът на правосъдието Уилям Бар подаде оставка.

Според официални лица оставката е била подадена по време на „приятелски разговор“. Бар бе критикуван от президента за това, че публично e обявил, че няма доказателства за мащабни измами по изборите и за това, че е не е оповестил разследване срещу сина на Джо Байдън – Хънтър.

Източник: БНР

Подобни публикации

Министерството на енергетиката иска двама изпълнителни директори и 9 души борд в БЕХ

Димитър

Депутатите включиха още 7 точки в дневния ред на Народното събрание

Димитър

Наводнения в Гърция след покачване на нивото на р. Марица

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy