ВАЖНИ СВЯТ

Байдън: Украйна все още не е готова да се присъедини към НАТО

Президентът на Съединените щати Джо Байдън каза пред CNN в неделя, че в момента Украйна „все още не е готова“ да стане член на НАТО.

Той подчерта необходимостта алиансът да установи ясен и осъществим път, който Украйна да следва, за да изпълни условията за присъединяване. Байдън повтори, че процесът на членство в НАТО изисква време и изпълнение на критерии като демократизация.

Президентът на САЩ отбеляза, че войната на Украйна с Русия трябва да приключи, преди НАТО да може да разгледа кандидатурата на Киев, тъй като алтернативата би означавала, че целият алианс е във война с Русия.

Междувременно дирекцията за комуникации на турското президентство съобщи, че президентът на Турция Реджеп Ердоган е провел днес телефонен разговор с президента на САЩ Джо Байдън, в който двамата лидери са обсъдили кандидатурата на Швеция за НАТО, предаде Ройтерс.

Ердоган е казал на Байдън, че Стокхолм е предприел стъпки в правилната посока, за да може Анкара да ратифицира кандидатурата на Швеция, като турският президент се е позовал на закон срещу тероризма, но че тези стъпки не са били полезни, тъй като привържениците на Кюрдската работническа партия (ПКК) продължават да провеждат демонстрации в Швеция.

„Лидерите се договориха да се срещнат очи в очи във Вилнюс и да обсъдят подробно двустранните отношения и регионалните въпроси“, казаха още от турското президентство.

Източник: БНР

Подобни публикации

Учениците от VII, VIII и X клас преминават към присъствено обучение

Димитър

Николай Михайлов отново в Левски

Димитър

В Кипър започва изпълнението на плановете за субсидирана почивка

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy