ВАЖНИ СВЯТ

Банката на Кипър ще изплаща дивиденти за пръв път от 12 години

В Кипър за първи път от 12 години – от финансовата криза, която го изправи пред фалит, банка ще изплаща дивиденти. Това ще гласува провеждащото се днес общо акционерно събрание на най-голямата кредитна институция на острова – Банката на Кипър.

Банката на Кипър е първата в страната, която получи одобрение от Европейската централна банка да изплаща дивидент.

За последен път това бе направено през юни 2011 г.

Общата сума, която се предлага за разпределение между акционерите, е над 22 млн. евро.

Връщането към дивидентна политика представлява важен крайъгълен камък в развитието на финансовата група, като затваря главата за преструктурирането й и открива нова глава на стабилност, заяви нейният главен изпълнителен директор Паникос Николау.

Банката на Кипър е единствената банка в ЕС, спасена от финансов колапс чрез конфискация на парите на спестителите в нея.

При т. нар. „подстригване“, наложено от меморандума с Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд за излизане от кризата през 2013 г., вложителите в банката загубиха почти 48% от негарантираните си депозити, които бяха превърнати в неин собствен капитал.

В момента почти 68% от акциите й се държат от дребни инвеститори, с 5% участва Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/.

Финансовата институция завърши първото тримесечие на тази година с печалба от 95 млн. евро.

Източник: БНР

Подобни публикации

Какво е важното при избора на мъжки анцузи?

Димитър

Пресиян Коев и Росица Денчева за Australian Open и дебютите в „Начален удар“

Димитър

Барселона има дългове от 1,173 милиарда евро

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy