БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ЗДРАВЕ

Безплатни прегледи за първични имунни дефицити

Около 70% от хората с първични имунни дефицити по света не са диагностицирани. У нас са регистрирани 203-ма пациенти с такъв дефицит, като половината от тях са деца. Данните са на Експертния център по редки болести към университетската болница Александровска. Днес започва Световната седмица на първичните имунни дефицити.
Възпаление на ушите повече от три пъти годишно, две или повече сериозни инфекции на синусите, чести пневмонии, забавено физическо развитие при бебета и малки деца – това са част от белезите за наличие на имунен дефицит, обясниха от Александровска болница. За да бъде диагностициран такъв дефицит, от лечебното заведение организират безплатни прегледи за деца и възрастни през следващата седмица.
Консултациите ще се провеждат след предварително записване. Екипът на Експертния център по редки болести започва и срещи с лични лекари, за да бъдат запознати как да разпознават заболяванията от тази група. А те включват над 300 редки болести, при които е нарушена структурата или функцията на звена от имунната система. Причиняват се от генетични дефекти, хората обикновено са по-податливи на инфекции и по-трудно се влияят от лечение. От началото на годината у нас има 3-ма души, диагностицирани с такива дефицити. Всички пациенти получават безплатна терапия.

Източник: БНР

Подобни публикации

121 случая на коронавирус, положителни са 10% от пробите

Димитър

Турция отменя планирано посещение на министъра на отбраната на Швеция

Димитър

Почти всички Covid легла в МБАЛ в Ловеч са заети

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy