ВАЖНИ СВЯТ

Без големи церемонии отбелязват 1 година от смъртта на кралица Елизабет

Без големи възпоменателни церемонии ще премине отбелязването на първата година от смъртта на британската кралица Елизабет Втора. Навършва се и една година управлението на крал Чалз трети. Период, в който той назначи нов британски премиер – Риши Сунак, произнесе първото си кралско коледно слово, направи първата си държавна визита – в Германия и прие редица президенти, сред които тези на Съединените щати и на Украйна Джо Байдън и Володимир Зеленски.

С кончината на Елизабет Втора се затвори една страница в историята на Обединеното кралство и на 14-те нации, на които тя беше държавен глава. Нова глава в историята се отвори с възкачването на престола на Чарлз Трети, първородния син на Елизабет Втора. Церемонията по коронацията му беше тази пролет, пише БТА.

Преди няколко дни британското правителство представи проект за постоянен мемориал за Елизабет Втора, който ще бъде открит през 2026 г., когато тя трябваше да навърши 100 години.

По повод годишнината от смъртта на майка си Чарлз Трети направи обръщение, в което заяви: „Ние си спомняме с много обич за нейния дълъг живот, за нейната предана служба и за всичко, което тя представляваше за мнозина от нас“.

„Аз съм също така дълбоко признателен за любовта и подкрепата, която хората засвидетелстваха към мен и към моята съпруга през изминалата година, докато ние правим всичко възможно, за да служим на всички вас“, допълни монархът.

Чарлз Трети спази традицията на майка си и сега прекарва лятото в Балморал с други членове на кралското семейство. Този уикенд той прие там премиера Риши Сунак и съпругата му Ашката Мърти – друга традиция, въведена от Елизабет Втора.

В последните седмици британският монарх беше относително дискретен, но той все пак присъства на няколко събития в Шотландия, придружаван от съпругата си и от сестра си, принцеса Ана.

Чарлз Трети прекара почти целия си живот в очакване да се възкачи на престола. Днес той е на 74 години. През тази първа година като монарх той назначи нов британски премиер – Риши Сунак, произнесе първото си кралско коледно слово, в което засвидетелства симпатиите си към хората, преживявящи трудности в разгара на кризата с цената на живота, направи първата си държавна визита – в Германия, а предстои да отиде и във Франция, прие редица държавни глави, сред които президентите на САЩ и на Украйна Джо Байдън и Володимир Зеленски.

По-малко популярен в сравнение с Елизабет Втора, която бе обожавана от британците, новият крал стана и свидетел на редица враждебни прояви към монархията от страна на прорепубликански активисти по време на пътуванията си в страната.

Според някои Чарлз Трети не е направил през първата си година на престола радикални промени в монархията и е бил прав да се държи така. Но други смятат, че това, че не е направил нищо забележително досега като монарх е в негов ущърб в момент, в който подкрепата за монархията намалява.

Първата годишнина от кончината на Елизабет Втора няма да бъде и повод за помирение между принц Хари и останалата част от кралското семейство. Херцогът на Съсекс, който живее сега в Калифорния със съпругата си Меган Маркъл, се намира понастоящем във Великобритания, за да присъства на благотворително събитие. Според британски медии не е предвидено той да има среща с краля, нито с брат си Уилям, които разкритикува остро в мемоарите си, публикувани през януари, няколко месеца след кончината на баба си.

По повод годишнината от кончината на Елизабет Втора премиерът Риши Сунак заяви, че мислите на цялата нация ще бъдат с новия крал Чарлз Трети и неговото семейство в този ден. Той добави, че една година след смъртта на Елизабет Втора хората осъзнават все повече и повече колко посветена е била тя на нацията и колко добре е служила на народа си. Той допълни, че признателността на нацията към кралицата, водила такъв изключителен живот на задължения и посветеност на мисията й на монарх, ще продължи да расте.

Източник: БНР

Подобни публикации

Борисов предупреди: Правителство в този парламент – банкрут за държавата

Димитър

Бойко Борисов отново ще е водач на две листи – в София и Пловдив

Димитър

Задържаха „най-издирвания мъж в Азия“

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy