ОБЩЕСТВО

Без изненада: Високите сметки на столичното парно са наред

Всичко е наред с изравнителните сметки на „Топлофикация София“, които доведоха до суми за доплащане в размер между 100 и 800 лв. на фона на поевтинелия значително природен газ и връщане от надплатените през миналата година пари след намалението на цената на руския газ със задна дата. Това накара столичани масово да се жалват от августовските си сметки и енергийният регулатор и ресорното министерство започнаха проверки по случая. Според резултатите от тях топлофикацията не е нарушила закона и нормативните изисквания, похвалиха се от общинското дружество късно вечерта в четвъртък.

От Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обясниха, че са внесли доклада си от проверката в парламентарната енергийна комисия и се очаква той да бъде обсъден следващата седмица. Проверката на регулатора обаче е относно начина на връщането на парите от старото намаление на цената на газа и още при възлагането ѝ се очакваше да не се открият законови нарушения, освен че дружеството не е спазило изискването да върне парите с изравнителната сметка, а е сторило това месец по-рано.

По информация на Mediapool в доклада има и констатации за недобре организирана работа и препоръки, но законови нарушения наистина не се открити.

От „Топлофикация София“ сега обясняват, че при проверката им е била изискана информация за всичките ѝ дейности през предходния отоплителен сезон, включително и приспадането на суми, вследствие на ретроактивното намаление на цената на топлинната енергия.

Дружеството цитира и част от заключението на констативния протокол на енергийното министерството за извършената от него проверка, според което „стойността на сумите за връщане вследствие на ретроактивното регулиране на цената на топлинната енергия за всеки имот на територията на гр. София, обект на проверката, са правилно определени от топлопреносното предприятие“.

В няколко последователни точки е било посочено, че „Топлофикация София“, като дружество изпълняващо дейността дялово разпределение на топлинна енергия, е спазило законовите изисквания при изготвянето на индивидуалните изравнителни сметки, похвалват се от общинското дружество.

Според проверяващите в изравнителните сметки на „Топлофикация София“ са били коректно отразени различните ценови периоди в съответствие с решенията на КЕВР за утвърждаване на цени на топлинната енергия. В тях са посочени размерът на разликата между сумите за топлинна енергия по цените, утвърдени с решенията на регулатора и Закона за енергетиката. / mediapool.bg

Подобни публикации

Гала: Бойко Борисов е велика личност, която ще се помни и след 100 години!

admin

Европейски леви политици винят и двете страни за войната в Украйна

Димитър

Една от най-големите мистерии в новата ни история: Кой открадна петолъчката над Партийния дом?

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy