ВАЖНИ СВЯТ

Без резултат от първото заседание на парламента на РСМ за конституционни промени

Без резултат приключи първото заседание на парламента на Република Северна Македония, на което беше обсъдено вписването на българите в конституцията на страната.

Внесените от правителството изменения предвиждат включването на българите и още пет „части от народи“ в преамбюла на Конституцията на Северна Македония. Приемането на промените е задължително условие за свикването на втората междуправителствена конференция между ЕС и Република Северна Македония и реалното започване на преговори за присъединяване на страната към Съюза.

За да минат промените, е необходимо мнозинство от две трети, т.е. гласовете на 80 депутатити. Опозицията обаче остава на мнението си, че няма да подкрепи „конституционни промени под български диктат“.

По време на днешното заседание премиерът Димитър Ковачевски отново подчерта, че предложението не е в резултат от ничий диктат и увери, че не е заплашена македонската идентичност:

„Предложението за промяна на конституцията има само една връзка и мотив – влизане в Европейския съюз, което искат голяма част от гражданите, а конституционните промени, които са пред нас, не застрашават нито един въпрос на македонската идентичност.“

Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова попита дали преди да се правят изменения на Конституцията не трябва първо да се потърси мнението на гражданите. Тя упрекна управляващите, че превишават правомощията си:

„Вие, господа, ги приехте конституционните поправки и се съгласихте да влезете в преговорната рамка, но забравихте, че не сте законодателен орган и не можете да поемате задължения вместо парламента“.

Според правилника за работа на парламента на РСМ, дебатите трябва да завършат до края на август.

Източник: БНР

Подобни публикации

Спасени са всички скиори, издирвани след падане на лавина в Австрия

Димитър

На сайта на ЦИК са публикувани промени в съставите на задграничните СИК

Димитър

30 000 с COVID-19 до края на октомври и критичен ноември у нас

admin

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy