СВЯТ

Беларус създава доброволчески отряди

Беларус създава доброволчески отряди по нареждане на президента Александър Лукашенко. В изказване пред Съвета за сигурност на Беларус той каза, че страната има нужда от паравоенни формирования на фона на войната в Украйна.

Китай изразява „дълбоко безпокойство“ от ескалацията на конфликта в Украйна, а украинският президент Володимир Зеленски заяви, че войната трябва да свърши тази година с освобождаването на окупираните територии.

Развитието на събитията в Украйна, както се изрази Лукашенко, го принуждават да изгради допълнителна отбрана „във всеки град или село“ в допълнение към наброяващата 45 000 души беларуска армия в „случай на агресия“.

Министърът на отбраната Виктор Хренин поясни, че силите за териториална отбрана ще наброяват между 100 000 и 150 000 доброволци.

Преди година Лукашенко позволи на Москва да нахлуе в Украйна от беларуска територия. Миналата седмица президентът бе на изненадваща визита в Кремъл.

Безпокойство от ескалацията на войната в Украйна изрази и Китай. Външният министър Цин Ган призова „определени страни“ незабавно да спрат да наливат масло в огъня. „Продължаваме да насърчаваме диалога за мир и да работим с международната общност“, добави министърът тази сутрин в Пекин.

Докато вчера американският президент Джо Байдън изненадващо посети Киев, в Москва пристига най-висшият дипломат на Китай, за да представи китайската инициатива за мир в Украйна, която обяви на Мюнхенската конференция по сигурността.

След визитата на Джо Байдън в Киев украинският президент Володимир Зеленски заяви в традиционното си обръщение, че Киев работи за доставката на оръжия с широк обхват и други видове оръжия, които не са били включени досега в пакети с помощ от Запада.

„Сега в Украйна се решава съдбата на целия световен ред, който се основава на правила, на човечност, на предвидимост“, каза Зеленски, който благодари за „непоклатимата подкрепа“.

Късно снощи Джо Байдън пристигна в Полша, където се очаква да произнесе реч за войната и да се срещне с лидерите на т.нар. Букурещка деветка – страните членки на НАТО от Източна Европа.

До момента няма официални реакции от Москва относно посещението на американския президент Джо Байдън в Киев.

Източник: БНР

Подобни публикации

Париж: Унгария и Полша рискуват да останат извън възстановителния план на ЕС

Димитър

Горещини в Гърция до края на седмицата

Димитър

21-ви ден от инвазията в Украйна: Мирните преговори са „по-реалистични“

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy