СВЯТ

Бербел Бас бе избрана за председател на германския Бундестаг

Един месец след парламентарните избори новият Бундестаг в Германия проведе първото си заседание. То беше открито от депутата с най-дълъг стаж Волфганг Шойбле. Заради ниския резултат на ХДС на изборите обаче той вече няма да бъде председател на парламента. На този пост, за трети път в историята, беше избрана жена – социалдемократката Бербел Бас.

Бербел Бас бе заместник-председател на парламентарната фракция на ГСДП. В партията тя принадлежи към по-лявото крило.

Завършва обикновено училище в Дуисбург, след което прави множество професионални квалификации и стъпка по стъпка стига до Академията по икономика в Есен.

От секретарка в началото на професионалния си път през годините се квалифицира до специалист по социалните осигуровки към здравните каси и накрая икономист и мениджър по социални работи. Произхожда от голямо семейство с пет деца.

В речта, с която откри заседанието, Шойбле призова депутатите този път да приемат реформа в избирателното право, с която да се ограничи непрекъснатото нарастване на броя на депутатите. Вместо нормалният им брой от 598 в този парламент те са рекордно много – 736.

Източник: БНР

Подобни публикации

Тръмп не планирал създаването на партия

Димитър

Един загинал, след като 5,8 по Рихтер разлюля о-в Крит

Димитър

Президентът на Украйна реже влиянието на олигарсите със закон

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy