БЪЛГАРИЯ

Бивш и действащ министър в полемика за конкурса за бойни машини

Бившият вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов алармира, че наближава крайният срок за решения по проекта за новите бойни машини. От сегашното ръководство на военното ведомство уверяват, че Щабът на отбраната има анализ на вариантите.

Проектът за новите бойни машини е единственият от трите големи проекта, който не се осъществи по време на управлението ГЕРБ-„Обединени патриоти“.

Още в средата на март, по време на редовния кабинет, процедурата за машините беше прекратена. С мотива, че двете класирани фирми значително са превишили одобрената цена от около милиард и двеста милиона лева, без ДДС.

През май пак предишното правителство предложи ТЕРЕМ да поеме поръчката. Но до решение не се стигна заради редовните, а след това и заради няколкото извънредни избора.

Именно заради това с днешна дата бившият военен министър Каракачанов смята, че нещата се бавят.

„Има едни разчети, които са валидни към това време, имат своята давност. Ако се позабавят още един, два месеца, всичко трябва да почне отначало, това означава поне още две години губене на време и доста повече пари, това означава“.

Министерството на отбраната има документ от Щаба на отбраната с анализ на вариантите, каза служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

„В момента се разглеждат тези варианти. Ще изберем един и ще работим по него. Проектът ще бъде осъществен. Сухопътните войски ще получат тежките бронирани машини, от които имат нужда“.

А парите от милиард и 200 милиона не били малко…

„Защото от разговорите между потенциални изпълнители и такива, които са участвали в предишния конкурс, имам уверение, че парите са достатъчни“.

Работата по новия бюджет за отбрана ще вземе предвид нуждите на армията, увери Георги Панайотов.

„От крайната цел до 2023 година ще бъде разходите за отбрана да са два процента от брутния вътрешен продукт, от които 20 процента ще бъдат заделени за придобиване на ново въоръжение“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Влакът „Свързана Европа“ преминава през България

Димитър

Борисов: Ваксините срещу Covid-19 ще бъдат безплатни

Димитър

Поредно спиране на водоподаването за Перник от яз. „Студена“

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy