БЪЛГАРИЯ

Благоевград почита паметта на Тодор Александров

Благоевград почита паметта на видния революционер и деец на ВМОРО Тодор Александров, от чиято гибел се навършват 98 години. Поклон пред делото на живота му и цветя на признателност ще бъдат поднесени пред неговия паметник, намиращ се в градинката пред Съдебната палата.

Тодор Александров е роден на 4 март 1881 в покрайнините на Щип. С открояващите си качества на лидер и стратег той става член на Централния комитет и лидер на Вътрешната македонска революционна организация.

С името на Тодор Александров са свързани едни от най-героичните страници на ВМРО. Войводата проявява изключителна храброст по време на Балканската война. Със своите четници той превзема Кукуш и го предава на настъпващите български военни части.

По негова инициатива след освобождението на Македония през 1912 година и присъединяването ѝ към майка България ВМРО изгражда редица училища, здравни пунктове, почивни бази и дава средства за образование в чужбина на изявени младежи.

Големият патриот Тодор Александров намира смъртта си на 31 август 1924 година, като все още не е изяснено напълно кой е истинският подбудител за неговото убийство.

На Тодор Александров принадлежи безсмъртната фраза: „Ако някой ми каже, че не съм македонец, ще му отрежа езика, ако ми каже, че не съм българин, ще му отрежа главата“.

Източник: БНР

Подобни публикации

„Кукерландия“ продължава в Ямбол, започва състезателната част

Димитър

52-годишна жена е със счупен нос след побой

Димитър

Има спешна нужда от още доброволци, храни, напитки и хигиенни материали на граничен пункт „Дуранкулак“

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy