ВАЖНИ СВЯТ

Близо една пета от гръцките семейства са на прага на бедността

В Гърция от днес отпадна изискването да се носят маски на открито.

Облекчението от разхлабването на мерките е на фона на статистически данни, че 18 на сто от гръцките семейства са на прага на бедността.

Опозицията настоява правителството да контролира нелогичното покачване на цените на основни хранителни стоки.

„От днес се диша леко“, коментират пред медиите гърци и туристи, които свалиха маските навън. По наблюдение на властите туристите спазват стриктно предписанията с дистанция и маски в затворени помещения и в транспорта.

От опозиционната партия СИРИЗА настояват правителството да вземе спешни мерки както в сектор здравеопазване, така и за подобряване на жизнения стандарт на гърците.

По данни на гръцката статистическа агенция Елстат, публикувани днес, 18% от гърците са на прага на бедността. От тях 45% се ограничават в покупка дори на стоки от първа необходимост, не могат да си покрият битовите разходи.

Рязко са се покачили цените на стоките от първа необходимост в търговските магазини.

В рамките на година най-голямо е повишението при цената на олиото – 50%, брашно, хляб, ориз, захар, кафе са със завишени цени над 10%.

По-скъпа е цената за литър безоловен бензин.

От опозицията настояват да се наложи максимална цена на основни стоки. От министерството на развитието обещават масирани проверки в магазините за нелогично високи цени на хранителните продукти.

Източник: БНР

Подобни публикации

Президентът на Кипър: Искането на кипърските турци за суверенно право няма да бъде признато

Димитър

Хамза Юсаф трябва днес да бъде одобрен за първи министър на Шотландия

Димитър

Талибаните обявиха край на войната в Афганистан

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy