СВЯТ

Блинкън: НАТО не търси конфликт, но ако той дойде при нас, Алиансът ще е готов да се защити

Американският държавен секретар Антъни Блинкън обяви, че НАТО не търси конфликт, но ако той дойде при нас- алиансът ще е готов да се защити. Блинкън направи коментара си на срещата на външните министри от Алианса, посветена на Украйна.

На днешното заседание на министрите на външните работи от НАТО България не е поставяла въпроса за по-силно съюзническо присъствие на своя територия, заяви пред журналисти в Брюксел министър Теодора Генчовска.

Министър Генчовска уточни, че предстои командващият силите на НАТО Тод Уолтърс да представи комплект от мерки в тази насока.

По-рано в петък говорителят на държавния департамент Нед Прайс заяви пред „Хоризонт“, че ангажиментът на НАТО по чл. 5 е свещена дума и припомни казаното от президента Байдън, че Пактът ще се бори за всяка педя територия на Алианса.

Алиансът няма да отговори положително на исканията на Украйна за въвеждане на зони, забранени за полети, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той се мотивира с отговорността войната да не надхвърли границите на Украйна:

„Така че ние ясно заявихме, че не възнамеряваме да влизаме в Украйна – нито наземно, нито във въздуха. Единственият начин да изпълним искането за зони, забранени за полети, е да изпратим изтребители на НАТО там и след това да наложим такава зона, като стреляме по руските самолети“.

„Целта ни е да защитим 1 млрд. души от съюзническите страни“, каза още той.

Столтенберг потвърди, че алиансът няма да създаде зона, забранена за полети над украинската територия, но обеща допълнително да подкрепя отбраната на Киев в отговор на руската атака.

„Това е войната на президента Путин, тази, която той е избрал, планирал и която води срещу мирна страна. Ние призоваваме президента Путин незабавно да спре тази война, да изтегли всичките си сили без условия и да се ангажира с истинска дипломация сега“, каза Столтенберг на брифинг за пресата след среща в Брюксел.

Източник: БНР

Подобни публикации

Евроагенцията по лекарствата може да реши за Covid ваксината на AstraZeneca на 29 януари

Димитър

Борис Джонсън очаква Г-7 да дарят поне 1 млрд. ваксини

Димитър

Британски производители на храни искат затворници да им помагат

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy