ОБЩЕСТВО

БОГАТИТЕ УКРАИНСКИ БЕЖАНЦИ НАПУСКАТ ВКУПОМ ГОРНА ОРЯХОВИЦА, ПРИЧИНАТА Е, ЧЕ…

50 украински бежанци напускат хотел „Амбарица“ – Горна Оряховица, и се връщат в Украйна, научи „Борба“. Те са предимно от Одеса и столицата Киев, с по-големи финансови възможности и са предпочели воюващата родина срещу мизерно съществуване тук. Още 30 бежанци има настанени в този хотел, но засега не са заявили намерение да го напускат. Те ще продължат да живеят в него само срещу нощувка, а за храната си ще трябва да се погрижат сами. Да припомним, че до края на този месец държавната помощ е в размер на 40 лв. за храна и нощувка, но след 31 май тя се намалява на 15 лв. Освен това решението на правителството е всички бежанци да освободят хотелите заради началото на летния сезон, но явно ще има промяна в нагласите и там, където е възможно, те ще останат, разбрахме от зам. областната управителка Соня Будева.

85-те таврийски българи обаче, които идват от по-бедния район на Запорожието, остават и намерението им е да се установят в Горна Оряховица и да си намерят работа. Доскоро всички те бяха настанени в хотел „Раховец“, но в момента са 76, потвърди Будева. 9 от тях са се изнесли на свободен наем. От 1 юни компактната група таврийски българи ще остане да живее в хотела срещу нощувка и хранене три пъти на ден, въпреки че помощта намалява на 15 лв. Те вече са се договорили със собственичката на хотела и най-вероятно ще й плащат наем, който със сигурност ще е по-малък от този, ако излязат на квартира. Всъщност такова бе и желанието им, което те огласиха на пресконференция. За тях нещата наистина се развиват благоприятно, защото се познават помежду си още преди да дойдат в България и не искат да се делят. Сред бежанците има доста деца, които вече учат в горнооряховските училища, а по-малките посещават детска градина. За таврийските българи интеграцията няма да е проблем, защото знаят езика, а и обичаите ни са едни и същи.

Източник: borbabg.com

Подобни публикации

Столичен клуб отново отвори врати по време на карантина

admin

Как да си търся работа в интернет

Димитър

След заплахата от протести държавата готви по 24 лв. на ден на работник от затворен бизнес

admin

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy