БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Богоявление е

Българската православна църква чества един от най-големите християнски празници – Богоявление. На този ден вярващите отдават молитвена почит към описаното в светото евангелие кръщение на Божия син във водите на река Йордан. Във всички православни храмове в страната се отслужва Велик водосвет за здраве.

Празникът е дошъл до нас от дълбоката християнска древност с името Богоявление. Наречен е така, защото на този ден Бог открива тайната на своята същност като се явява пред хората в своите три лица – на Отец, Син и Светия дух.

Щом Исус и Йоан Кръстител стъпили във водите на река Йордан, над тях се явил Светият дух в образа на гълъб и се чул Божия глас, че Христос е неговият син и той е този, който се ползва с неговото благоволение.

Денят е смятан за велик, считан от църквата за по-славен дори и от самото Рождество Христово, защото е начало на спасителното дело на Христос и неговата просветно-проповедническа дейност.

На Богоявление в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ се отслужи Света Литургия и Велик Богоявленски водосвет.

Източник: БНР

Подобни публикации

МС одобрява председател на Съвета за икономически анализи

Димитър

Подготвя се нов болничен сектор за пациенти с коронавирус в Перник

Димитър

Засега властите във Великобритания не планират допълнителни ограничения

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy