БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Бойко Рашков: Няма данни за наказателно производство срещу 4-мата полицаи, упражнили насилие над протестиращи

До момента няма данни спрямо нито един от установените четирима полицаи, упражнили насилие над протестиращи на 10 юли миналата година, да е привлечен под наказателна отговорност или да е образувано наказателно производство. Това обяви в парламента служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

За сметка на това срещу битите граждани има образувани досъдебни производства. Министър Рашков определи поведението на полицаите като престъпление.

„Има един от пострадалите младежи, който е загубил съзнание. Загубата на съзнание за колегите юристи, това е състояние, временно опасно за живота, квалифицирано в НК в чл.129 като средна телесна повреда. Този запис е бил в МВР в едно негово поделение и трябва който е бил министър да каже крит ли е записът или не е крит. И на мене ми идва в ума да ви кажа, има една модерна дума, която се използва в България, „задкулисие“, а тук какво трябва да кажем – задколоние“, каза той.

В пленарната зала депутатите изслушват министъра на вътрешните работи Бойко Рашков – за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви.

Парламентът заседава извънредно за полицейското насилие над демонстранти

Поискано бе главният прокурор Иван Гешев също да застане пред депутатите с информация за действията или бездействията от страна на прокуратурата.

Според него обаче изслушването му от парламента е нарушение на разделението на властите и накърнява независимостта на съдебната власт.

Гешев: Изслушване на главния прокурор от НС по висящи дела нарушава принципа на разделение на властите

Според експерти искането не е в разрез с Конституцията.

Четирима от МВР с обвинения за насилие на протестите миналата година

Източник: БНР

Подобни публикации

Операция срещу разпространението на наркотици се провежда в цялата страна

Димитър

Националите ни заминаха за мача с Черна гора

Димитър

Три мача от Мондиал 2022 в понеделник

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy