БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Бойко Рашков се оплакал пред евродепутати от липсата на контрол върху главния прокурор

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е споделил пред евродепутати констатацията си, че главният прокурор на България смята МВР за поделение на неговата институция. Твърдението се съдържа в доклада за мисията в България на Мониторинговата група от Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент, което се проведе в края на септември.

В понеделник в парламентарната комисия в Брюксел ще има обмяна на мнения по доклада.

Министър Рашков се оплакал и от липсата на контрол върху главния прокурор. Той е казал, че политическата зависимост обяснява защо няма започнато разследване срещу бившия премиер Бойко Борисов въпреки снимките и записите. Рашков е посочил, че има случаи на голяма корупция, свързани с магистрали и язовири, а отпуснатите от ЕС средства не са били правилно контролирани.

Българските служби не са си свършили работата по „Закона Магнитски“, смятат Рашков и евродепутатите.

На срещата с вътрешния министър е подчертано, че при предишното правителство не е водено адекватно разследване за използването на несъразмерна сила от полицията срещу протестиращите.

„Барселонагейт“ е в досъдебна фаза и по тази причина главният прокурор не може да иска или да дава каквато и да било информация без съгласието на наблюдаващия прокурор, е казал от своя страна Иван Гешев. Той е обещал да изпрати допълнителна информация за методологията на разследването на случаите и на т.нар. „златни кюлчета“, ако има такава.

Мониторинговата група е имала срещи с тогавашния министър на правосъдието Янаки Стоилов и с вицепремиера за еврофондовете Атанас Пеканов. Двамата били категорични, че конфискацията е един от инструментите за борба с корупцията и че тя трябва да бъде прилагана по начин, който дава резултати.

Министърът на културата Велислав Минеков е дал за пример предоставянето на 500 хиляди евро за положително отразяване на дейността на едно министерство, което определя като „купуване на съвест“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Пада възрастта на пациентите, заразени с Covid-19 в област Сливен

Димитър

Личните лекари вече имат подробно описание на ваксината на Модерна, все още не са получили за тази на Пфайзер/Бионтех

Димитър

Започва вторият етап на ваксинацията на медици в Сливенска област

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy