ВАЖНИ СВЯТ

Борел се надява ЕС да постигне съгласие за съвместна мисия за обучение на украински войски

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел се надява, че министрите на отбраната на блока ще подкрепят във вторник предложението за създаване на ръководена от Брюксел инициатива за обучение на украински войски, което би представлявало поредна стъпка на Съюза за увеличаване на подкрепата за отбраната на Киев срещу руската инвазия, съобщават Ройтерс и „Файненшъл таймс“.

Жозеп Борел се аргументира в полза на такава мисия в ЕС за военно обучение, но предостави оскъдни подробности, освен че тя ще бъде базирана извън Украйна.

„Ситуацията на място продължава да е много лоша“, каза ръководителят на външната политика Жозеп Борел при пристигането си на срещата на министрите на отбраната на ЕС в Прага. „Ще продължим да подкрепяме Украйна с инициативи като тази мисия за обучение, която министрите ще обсъдят. Общо политическо споразумение (относно инициативата за обучение) е това, което мисля, че трябва да постигнем днес…Надявам се, че ще имаме политическа зелена светлина за такава мисия“.

Обединеното кралство и някои отделни страни от ЕС вече обучават украински войници и най-вече как те да боравят с някои от по-модерните оръжия, които бяха предоставени на Киев от началото на войната през февруари.

Не всички страни от ЕС обаче подкрепят идеята за блокова програма за обучение, като възраженията варират от такива, които не са доволни от идеята за военен актив под флага на ЕС, до тези, които смятат, че това би било провокативно спрямо Москва.

По-късно през деня външните министри на ЕС, които също се срещат в Прага, могат да се споразумеят за затягане на издаването на визи за руснаци и да започнат обсъждане на по-широка забрана на туристическите визи, въпреки че официални европейски представители на ЕС посочиха, че няма споразумение за това.

„Има война в Европа и недалеч от тук. Бруталната агресия на Русия ще бъде най-важната тема на днешната ни среща“, каза чешкият министър на отбраната Яна Чернохова.

Източник: БНР

Подобни публикации

Стоилов: Левски не се страхува от Лудогорец

Димитър

Французите очакват ефективни Covid ваксини, но не са съгласни да са задължителни

Димитър

Руски войски превзеха Херсон, удари по Харков, Житомир и Мариупол

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy