ВАЖНИ СВЯТ

Борел: Сърбия и Косово подкрепиха план на ЕС, който ще подобри двустранните отношения

Лидерите на Сърбия и Косово са дали мълчаливото си одобрение за подкрепен от Европейския съюз план, който да сложи край на продължаващите от месеци политически кризи и да спомогне за подобряване на отношенията им в дългосрочен план, заяви снощи ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел, който председателстваше разговорите между двете страни, предаде АП, цитирана от БТА.

Говорейки самостоятелно на пресконференция след поредица от срещи в Брюксел, Борел заяви пред репортери, че сръбският президент Александър Вучич и косовският министър-председател Албин Курти „днес се съгласиха, че не са необходими допълнителни обсъждания на предложението на Европейския съюз“.

И двете страни искат да се присъединят към ЕС, който им е казал, че първо трябва да изгладят различията си, посочва АП.

Борел не даде подробности за разговорите и каза само, че „ще е необходима още работа“ и че двамата лидери ще се срещнат отново следващия месец. На репортерите не беше позволено да задават въпроси.

В свое отделно изявление Вучич каза, че се е надявал, „че ще успеем да се споразумеем за някои компромиси, но г-н Курти не беше готов за това“. Вучич допълни, че не е ставало дума за това как да се приведе в действие планът на ЕС.

От своя страна Курти заяви, че двамата лидери са приели текста, но „сръбската страна не е готова да го подпише“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Конгресът на САЩ подкрепи забраната за внос на руски петрол

Димитър

Президентът Радев връчва мандат на кандидата за премиер на ПП на 1 юли

Димитър

Военната академия „Г. С. Раковски“ в София отбелязва 111 години

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy