БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Борисов: Всеки ден да бъдат ваксинирани минимум 10 000 души

Премиерът Бойко Борисов настоя всеки ден да бъдат ваксинирани минимум 10 000 души. На работно съвещание с Националния оперативен щаб Борисов разпореди да бъде осигурен „зелен коридор“ за всички желаещи да се ваксинират.

Въпреки лекото покачване на броя заболели, мерките няма да се затягат, заяви премиерът и поиска бързо разплащане на парите за медиците на първа линия.

Всеки, който иска ваксина срещу коронавируса, да я получи при старта на 4-та фаза, каза премиерът, но според него и в момента, ако има желаещи, те трябва да бъдат ваксинирани и то през почивните дни:

„Стоят, чакат да им дойде ред и гледат как другите се колебаят или не искат. Докато се колебаят, слагайте на тези, които желаят и така процентът ще ни скочи много и ще имаме още по-голям щит и няма да се налага допълнително затваряне или рестрикции, както в другите държави“.

Заповедта на премиера за „зелените коридори“ е категорична:

Пускате „зелени коридори“ така, както се разбрахме при всички големи болници, Ангелов, РЗИ-та – това е заповед, защото десетки, стотици милиони се раздадоха вече за хората на първа линия, които работят. Трябва да ни върнат затова, което обществото прави, за да могат събота и неделя да ваксинират. Това е дълг. Всеки един от вас от Ваксинационния щаб, плюс ти като министър, зам.-министри – единият във Варна, другият в Пловдив, третият в Бургас, Русе, Пловдивска област или където, също слабо ваксинират, Кунчев отива там, стои събота и неделя в РЗИ-то и наблюдаваме този процес“.

25 400 от ваксинираните са с две дози, 90 000 имат само по една поставена, а само днес се очаква да бъдат ваксинирани около 10 000.

От днес в „Пирогов“ са разкрити 5 ваксинационни пункта, където ще се поставят ваксини на „АстраЗенека“, докладва проф. Асен Балтов.

Над 57 000 дози от тази ваксина пристигат до края на деня. Още утре те се разпределят към 28-те РЗИ-та в страната. Следващата седмица идват нови 180 000 дози, а през март – над половин милион, стана ясно на заседанието.

Председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски отчете намаление в процента на смъртните случаи, свързани с коронавируса. Това, според Мутафчийски, се дължи на по-добро лечение:

„Колегите се научиха по-успешно да лекуват и най-вече няма такъв натиск върху здравните заведения и има възможност всички болни, които постъпват дори в тежко състояние да получат адекватни грижи“.

Според главния здравен инспектор Ангел Кунчев наблюдаваното увеличение на заболеваемостта няма да изправи здравната система пред сериозно изпитание:

„Можем да очакваме при циркулацията на този нов вариант да продължи леко повишаване, но ако е с този темп не представлява опасност за здравната система“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Отново близо 5000 новозаразени с Covid-19

Димитър

Министър Ангелов: Ще водим битка за живота на всеки един българин

Димитър

Среднощна свада в Русе – младежи се оплакват от полицейско насилие?

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy