БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Борисов е бил разпитван като свидетел по „Барселонагейт“

Бившият премиер Бойко Борисов е бил разпитван като свидетел по т.нар. афера „Барселонагейт“, това казаха от Специализираната прокуратура ден след като премиерът Кирил Петков обяви, че в ДАНС е получен доклад от испанските власти, който съдържа данни за пране на 5 милиона евро и в който има снимка и на лидера на ГЕРБ.

  • Петков и Борисов в задочен спор за „Барселонагейт“
  • Кирил Петков на разпит в прокуратурата

От обвинението обявиха, че работят отдавна по случая с къщата в Барселона, за която имаше разследване и на испанските власти.

Именно в рамките на българското разследване са били разпитвани Борисов, манекенката Борислава Йовчева и нейни роднини.По това разследване са били изпратени европейски заповеди за разследване до Евроджъст, обясни говорителят на спецобвинението Христо Кръстев.

Вчера се е върнала изпълнена едната – тя е в обем от 219 страници и е свързана с разкриване на банкова тайна, разпит на свидетели и други действия по разследване.

Тъй като е на испански, трябва да бъде преведена и след това – анализирана, за да се прецени как да продължи разследването.

От спецобвинението са поискали от МВР и обявеният от вътрешния министър доклад от испанските власти по аферата „Барселонагейт“.

Отговор няма, но вчера от ДАНС е дошла докладна записка от 22 страници.

Тя също се превежда, но и ще се изяснява с какъв произход е, защото на документа няма нито подател, нито получател, обясни ръководителят на спецпрокуратура Валентина Маджарова:

„Изискали сме допълнително информация по какъв ред, защо е изискана тази информация от испанските служби, ако е изискана. Аз не знам точно как се е случил документооборотът. Не, ние не разследваме! Ние събираме доказателства, които да ни отговорят на въпроса можем ли да приобщим тази докладна записка в кориците по делото“.

Тъй като се очаква отговор и на втората заповед за разследване, изпратена чрез Евроджъст до испанските власти, от спецпрокуратурата не се ангажираха със срок за приключване на разследването

„Барселонагейт“ е един от 19-те случая, който премиерът Кирил Петков предаде в прокуратурата с твърденията, че въпреки множеството журналистически публикации, прокуратурата не работи по тях.

Източник: БНР

Подобни публикации

Учредително събрание на партия „Български възход“

Димитър

Русия предупреди САЩ с „непредвидими последствия“ заради оръжията за Украйна

Димитър

Корнелия Нинова: Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy