БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Борисов: След 3 седмици разхлабваме ограниченията

„Доказаният ефект срещу Covid-19 е само един – намаляване на социалните контакти или карантина. За да облекчим болниците, които са на предела на възможностите, въвеждаме мерки за 3 седмици“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание, на което кабинетът гласува удължаване на извънредната епидемична обстановка от 1 декември до 31 януари 2020 г., съобщи правителствената пресслужба

„Искам много ясно хората да разберат, че след 3 седмици – на 21 декември, ще си позволим разхлабване на мерките, яслите, детските градини и училищата ще отворят, моловете, ресторантите и фитнесите плавно ще заработят“, каза още министър-председателят. Той добави, че като компенсация за този период държавата ще осигури близо 400 милиона лева за бизнесите, които ще бъдат с ограничена дейност.

„Това, което правим като мерки, пак са по средата на строгост на европейските държави и те касаят три седмици. МОЛ-овете ще отворят магазините си на 21-ви декември, и ресторантите, фитнесите, по начина, по който плавно да заработят. Яслите, детските градини, училищата – децата ще могат да ходят на училище.

С тези мерки по наши изчисления, за тези три седмици ще станат за около 350 000 души и ние няма да похарчим по-малко от 350-400 милиона за компенсация на тези бизнеси, които ограничаваме за три седмици“, каза още премиерът.

„Намираме се в труден момент, в който всички заедно трябва да се изправим срещу нещо колкото познато, толкова и непознато – пандемията от коронавирус. Защо казвам заедно – защото ние държавниците трябва да вземем трудни, но мъдри решения, които да ви убедим заедно да прилагаме и изпълняваме“, акцентира Борисов на правителственото заседание.

Той изрази увереност, че заставайки рамо до рамо – лекари и медицински сестри, здравни работници, учители, учени, органи на реда, държавници, работещи и пенсионери, млади и възрастни, всички българи заедно като общество можем да се справим с пандемията. „Вече сме го правили“, каза още Борисов.

Премиерът отбеляза, че не трябва да се прави противопоставяне между здравеопазването и икономиката.

Източник: БНР

Подобни публикации

Първо официално появяване на Тръмп след края на мандата му

Димитър

1147 са новите случаи на коронавирус. Инфекцията отне 11 живота за ден

Димитър

ЦИК прие за сведение искането на РИК – Русе за повече пари за членовете на СИК в болниците

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy