БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Борисов: След 3 седмици разхлабваме ограниченията

„Доказаният ефект срещу Covid-19 е само един – намаляване на социалните контакти или карантина. За да облекчим болниците, които са на предела на възможностите, въвеждаме мерки за 3 седмици“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание, на което кабинетът гласува удължаване на извънредната епидемична обстановка от 1 декември до 31 януари 2020 г., съобщи правителствената пресслужба

„Искам много ясно хората да разберат, че след 3 седмици – на 21 декември, ще си позволим разхлабване на мерките, яслите, детските градини и училищата ще отворят, моловете, ресторантите и фитнесите плавно ще заработят“, каза още министър-председателят. Той добави, че като компенсация за този период държавата ще осигури близо 400 милиона лева за бизнесите, които ще бъдат с ограничена дейност.

„Това, което правим като мерки, пак са по средата на строгост на европейските държави и те касаят три седмици. МОЛ-овете ще отворят магазините си на 21-ви декември, и ресторантите, фитнесите, по начина, по който плавно да заработят. Яслите, детските градини, училищата – децата ще могат да ходят на училище.

С тези мерки по наши изчисления, за тези три седмици ще станат за около 350 000 души и ние няма да похарчим по-малко от 350-400 милиона за компенсация на тези бизнеси, които ограничаваме за три седмици“, каза още премиерът.

„Намираме се в труден момент, в който всички заедно трябва да се изправим срещу нещо колкото познато, толкова и непознато – пандемията от коронавирус. Защо казвам заедно – защото ние държавниците трябва да вземем трудни, но мъдри решения, които да ви убедим заедно да прилагаме и изпълняваме“, акцентира Борисов на правителственото заседание.

Той изрази увереност, че заставайки рамо до рамо – лекари и медицински сестри, здравни работници, учители, учени, органи на реда, държавници, работещи и пенсионери, млади и възрастни, всички българи заедно като общество можем да се справим с пандемията. „Вече сме го правили“, каза още Борисов.

Премиерът отбеляза, че не трябва да се прави противопоставяне между здравеопазването и икономиката.

Източник: БНР

Подобни публикации

Само две фирми подадоха оферти за доставка на машините за гласуване

Димитър

Нов антирекорд днес: 819 нови случая на COVID-19!

admin

Пазарджик отчита лек спад на новозаразените с коронавирус

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy