СВЯТ

Британският крал е на частно посещение в Румъния

Британският крал Чарлз Трети пристигна на частно посещение в Румъния, съобщиха британски медии. Това е първото посещение н чужбина на Чарлз Трети след коронацията му на 6 май.

Британските медии съобщиха, че 74-годишният монарх е бил приветстван в двореца Котрочени от румънския президент Клаус Йоханис и посрещнат от военна почетна гвардия. След това крал Чарлз и Йоханис са разговаряли на четири очи, преди президентът да даде прием в чест на монарха в зала „Юнион“ в президентския дворец.

В кратка реч Чарлз Трети е заявил, че не може да повярва, че са изминали 25 години от първото му посещение в тази „най-забележителна страна“. Той е изтъкнал дълбоката историческа и родствена връзка, която има с Румъния, визирайки факта, че румънската кралица Мария е първа братовчедка на прадядо му Джордж Пети, а синът на графиня Клаудия Редей – Франциск – е баща на кралица Мери, съпруга на британския крал Джордж Пети, която е баба на майката на Чарлз – Елизабет Втора.

В своята реч британският крал също е похвалил „изобретателността, енергията и устойчивостта“ на румънския народ.

Между другото Чарлз има имоти в Румъния, най-известен от които е домът за отдих в трансилванското село Вискри. Британският монарх ще остане в Румъния до 6 юни.

Източник: БНР

Подобни публикации

ООН осъди репресиите в Мианма

Димитър

Британски производители на храни искат затворници да им помагат

Димитър

Още тенисисти с положителни проби преди Откритото първенство на Австралия

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy