ВАЖНИ СВЯТ

Британският регулатор: Доказателства за съсиреци заради „АстраЗенека“ няма

Във Великобритания Агенцията за регулация на лекарствата и здравните продукти заяви, че няма доказателства, че ваксината на „АстраЗенека“ причинява кръвни съсиреци. Изрично бе посочено, че от общо ваксинираните в страната 24 милиона души, 17 милиона са в с ваксината на „АстраЗенека“.

Хората спокойно могат да продължават да се ваксинират с продукта на „АстраЗенека“, обявиха от регулаторния орган.

Това става след като редица страни от ЕС прекратиха временно използването на ваксината.

По-рано от Световната здравна организация също съобщиха, че няма основателни причина да се спре ваксинирането с „АстраЗенека“.

Доктор Фил Брайън от Агенцията за регулация на лекарствата и здравните продукти заяви за Би Би Си, че се прави стриктен преглед, но като се има предвид честотата на естествено появяване на кръвни съсиреци и големия брой администрирани ваксини, данните не предполагат, че ваксината е причина за съсиреците.

От „АстраЗенека“ посочиха, че не са открити доказателства за повишен риск от белодробна емболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения, в която и да е възрастова група.

Би Би Си отбелязва, че от вчера Ирландия и Нидерландия, подобно на България, Дания, Норвегия и Исландия временно са престанали да използват ваксината като предохранителна мярка.

Източник: БНР

Подобни публикации

Крехкото ротационно управление бе поставено на карта – кои бяха най-важните новини от отминаващата седмица?

Димитър

Григор Димитров на „Род Лейвър Арина“ във вторник

Димитър

Окончателно: Без карате в Париж 2024

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy