БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ЗДРАВЕ

Британският щам на Covid-19 e в Кюстендил от два месеца

Осем са потвърдените досега случаи на британския щам за Covid-19 в Кюстендил, но вероятно са повече, и това е причината за растящата заболеваемост в града, каза за Националното радио тази сутрин главният лекар на Районната болница д-р Алекандър Величков. За последното денонощие новозаболелите са 55, а на 14-дневна база заболеваемостта е 408 на 100 хиляди население.
Първият случай с британския щам в града е още от 30 декември миналата година, каза д-р Величков:
„Предполагам, че преди Коледа са се върнали от европейски държави хора“.
В града се коментира и това, че здравните власти не обявяват статистиката коректно и бързо, за което главният лекар на болницата поясни:
„Тоя процес на геномно секвениране и много бавен, той не е като изследване на PCR. Затова резултатите ще станат сигурно след месец. При всички положения този британски вариант е тук в Кюстендил. Това означава първо, че много хора се заразяват. Второто нещо е, че той създава условя за много висок вирусен товар. Това определя и по-тежко протичане на болестта“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Омбудсманът: Да се удължат ТЕЛК решенията, изтекли малко след 1 април

Димитър

ВМА откри нов симптом, предсказващ тежко протичане на коронавируса

admin

Димитров завърши сезона като №19, Джокович изравни Сампрас

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy