ВАЖНИ СВЯТ

Британски депутат загуби поста си, след като призова за прекратяване на огъня в Газа

Депутатът на британската Консервативна партия Пол Бристоу беше уволнен от правителствен пост след като призова за прекратяване на огъня в Газа, което „не е в съответствие с принципите на колективната отговорност“, както посочиха от „Даунинг стрийт“.

Пол Бристоу беше личен парламентарен секретар – най-ниското стъпало в министерската йерархия – на министъра на науката, иновациите и технологиите Мишел Донелан. В писмо до премиера Риши Сунак той написа, че „прекратяването на огъня ще спаси живота на много хора и ще позволи на хуманитарната помощ да стигне до тези, които имат най-голяма нужда от нея“.

Той допълва, че в избирателния му район, в който 17% от населението са мюсюлмани, има хора, които пряко са засегнати от конфликта.

Правителството подкрепя „хуманитарни паузи“, но не и пълно прекратяване на огъня. Миналата седмица Риши Сунак каза, че „паузите“ ще позволят повече помощ в Газа, но отхвърли призивите за подкрепа на прекратяване на огъня, подчертавайки, че Израел има право да се защитава.

Би Би Си цитира говорител на „Даунинг стрийт“, който каза: „Пол Бристоу беше помолен да напусне поста си в правителството след коментари, които не бяха в съответствие с принципите на колективната отговорност.“

Медията уточни, че „колективна” отговорност” е установена практика, означаваща, че всички членове на правителството трябва публично да подкрепят правителствената политика, дори ако лично не са съгласни с нея.

Източник: БНР

Подобни публикации

След бурни дебати: Избраха временен кмет на Община Благоевград

Димитър

На дневен ред в ЕП: Санкциите по закона „Магнитски“, наложени на Божков, Пеевски и Желязков

Димитър

Стана известно името на заподозрения за убийството на депутат във Великобритания

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy