СВЯТ

Броят на евакуираните в Емилия-Романя вече е под 21 хил., но червеният код в областта остава

На десетия ден от извънредното положение в наводнената италианска област Емилия-Романя посещение направи председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Загиналите при бедствието са 15 души, броят на евакуираните намалява и е вече под 21 хиляди, но червеният код в областта се запазва и за следващите дни.

На борда на хеликоптер, заедно с премиера Джорджа Мелони, Урсула дон дер Лайен направи оглед на наводнената Емилия-Романя. На пресконференция на летището в Болоня Фон дер Лайен каза, че ѝ „се къса сърцето от видяното“ и уточни, че по-голямата част от европейските средства за компенсиране на щетите ще дойдат от Фонд „Солидарност“.

От Гражданска защита обясниха, че евакуираните семейства в зависимост от броя на членовете ще получат парична помощ до 900 евро. Временно се преустановява плащането на жилищните заеми и данъци.

Рекордно е количеството отпадъци от наводнението – около 100 хиляди тона. Само големите и основни свлачища са 376, затворени частично или изцяло са 700 пътища, засегнати са 42% от използваната земеделска площ.

Добрата новина е, че популярните в цяла Европа плажове на областта са почистени. От асоциацията на хотелиерите заявиха, че всичко е готово, за да бъдат посрещнати първите туристи и лятото.

Източник: БНР

Подобни публикации

Лондон: Западът не трябва да се страхува от Путин

Димитър

Евродепутати зоват да се отложи европредседателството на Унгария

Димитър

Полша, Унгария и Словакия удължават забраната за внос на украинско зърно

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy