БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

БСП – против участие в инициативата за снарядите; ГЕРБ иска проверки как се харчат парите за наводненията

Пленарното заседание в парламента започна с декларации.
БСП се обяви срещу включването на България в Европейската инициатива за мир. Депутатът Борислав Гуцанов се изказа против подобно решение, което , според социалистите правителството подготвя в момента, като обясни:
„Тази европейска инициатива за мир има за цел да се осигурят 1 милион боеприпаси и снаряди за Украйна. Вие сметнали ли сте колко пари на година ще струва това на бюджета на България? Милиони евро, милиони! Новото управление започва да разкрива истинските си намерения и коалицията на омертата и имунитетите се оказа и коалиция на войната“.

От БСП поискаха изслушване на министъра на отбраната Тодор Тагарев заради информация за предоставяне на медицински кадри в Украйна. Това според тях означава пряка намеса в конфликта. Те се обявиха и срещу новини на украински език по националната телевизия.

Депутатът от ГЕРБ Мартин Харизанов призова на пострадалите от наводненията да се окаже реална помощ и въпросът да не се политизира:

„Предлагам спешно съставяне на комисия, която стриктно да следи как се изразходват средствата, отпуснати за почистване на реките в населените места, като регламентираме ясно фирми с каква дейност могат да извършват почистването на речните корита; проверка на собствеността и състоянието на язовирите и със съответно предлагаме конкретни мерки за тяхното подобряване“.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов призова за обединение и общи действия в търсенето на подкрепа от европейските партньори за българската позиция спрямо РСМ. Поводът е решението на германския Бундестаг за признаване на македонска идентичност и език:

„Изкуството „Защита на българския национален интерес“ изисква да търсиш съюзници и да се опитваш да направиш от враговете си съюзници. Нека всеки един от нас да прави необходимото, както разбира се може, според силите си и възможностите, които има, за да пропагандира българската гледна точка“.

Източник: БНР

Подобни публикации

630 са новите случаи на коронавирус, близо 11,4 на сто положителни проби

Димитър

Жълт код за сняг и вятър за 12 области

Димитър

Мобилен кабинет за имунизация в Плевен

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy