БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

България е готова с адекватни мерки при нарушаване на доставките на газ заради войната

Страната ни има готовност да приложи адекватни мерки, ако има нарушаване или прекъсване на доставките на газ заради войната между Русия и Украйна. Това е заявил българският министър на енергетиката Александър Николов, който участва в извънредното заседание на Съвет „Транспорт, телекомуникации и енергетика“ на Евросъюза във формат „Енергетика“.

В рамките на срещата министър Александър Николов е посочил, че енергийна ни система към момента работи нормално, но страната ни има готовност незабавно да активира и приложи адекватни мерки при нарушаване или пълно прекъсване на доставките на газ. Министърът е подчертал необходимостта от предприемане на незабавни и координирани действия в Евросъюза за гарантиране на устойчивостта на енергийната система и достъпността на енергията за гражданите и бизнеса, включително чрез осигуряване на финансов ресурс на европейско ниво в подкрепа на националните бюджети.

Откроено е било сътрудничество с Гърция за ускоряване на енергийната свързаност в региона, както и реверсивната връзка със Сърбия. Николов е подкрепил и ускореното интегриране на украинската към европейската електроенергийна система.

Енергийните министри на Европейския съюз са обсъдили и възможностите за по-голям внос на втечнен природен газ.

Представителите на европейската комисия са представили своя анализ на ситуацията със сигурността на доставките на нефт и газ, както и с цените на енергията.

Министрите на държавите членки са били запознати с прогнозите и различни хипотетични сценарии на смущения, допълнителни възможни мерки за облекчаване социално-икономическите последици от кризата в цените на енергията и укрепване устойчивостта и независимостта на европейската енергийна система.

Източник: БНР

Подобни публикации

Керамична делва от IV век иззеха полицаи при акция в Кюстендилско

Димитър

Борисов: Ако не стане в първия мандат, при тези заявки, няма да стане и във втория

Димитър

Министър Тагарев очаква парламентът да подкрепи декларацията за членство на Украйна в НАТО

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy