БЪЛГАРИЯ

България започва да получава природен газ от Азербайджан

От 31 декември тази година България започва да получава природен газ от Азербайджан.

Според подписания договор на „Булгаргаз“ с азербайджанската нефтена компания SOCAR, в страната ни ще се доставят 1 милиард кубически метра природен газ годишно от находището Шах Дениз 2 за срок от 25 години. До началото на октомври следващата година природния газ България ще получава през временна възможна точка на доставка – „Кулата“, която свързва газопровода TAП с гръцката газопреносна система, стана ясно на днешното правителствено заседание, а премиерът Бойко Борисов коментира:

„На 1 януари да посрещнем азерския газ, където толкова поколения политици, министри, премиери, президенти ходиха в гостоприемно Баку и говориха за доставка на газ без да има тръбичка, Емо Димитров се смее, а те в джоб не се носят тези количества газ, но вследствие на това, че правителството на „Обединени патриоти“ и ГЕРБ работиха толкова добре през годините“.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отбеляза важността на договора с Азербайджан. „Това е един изключително важен договор, който е свързан с изпълнението на нашите приоритети – диверсификацията на доставките на природен газ . Той ще ни даде възможност от 31 декември тази година България да има нов, различен източник“, заяви Петкова.

До началото на октомври следващата година природния газ ще получаваме през временна възможна точка на доставка – „Кулата“, която свързва газопровода TAП с гръцката газопреносна система. Междувременно продължаваме изграждането на Междусистемната газова връзка Гърция – България. Именно точката на свързване между TAП и IGB – Комотини, ще бъде точката на доставка на азербайджански газ след този преходен период от няколко месеца. Забавянето в изграждането на междусистемната връзка е заради пандемията от Covid-19.

Източник: БНР

Подобни публикации

1021 са новите случаи на коронавирус, отново над 18% положителни проби

Димитър

Ваксините може да бъдат доставяни у нас със самолет

Димитър

Студентите в частни университети настояват да получават стипендии

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy