БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ЗДРАВЕ

България иска нови условия за доставка на Covid ваксини от „Пфайзер“

България ще настоява за предоговаряне на условията по договора между Европейската комисия и компанията „Пфайзер“ относно доставката на ваксини срещу Covid за тази и следващата година. Тази позиция ще бъде представена от служебния здравен министър Асен Меджидиев в Брюксел, по време на заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси.

Европейските здравни министри ще обсъждат мерки, които Комисията следва да предприеме от името на държавите членки във връзка със съществуващите споразумения за закупуване на ваксини срещу Covid.

България продължава да настоява за предоговаряне на условията по договора между ЕК и „Пфайзер“, като възможните решения са прекратяването му или спешна промяна към значително намаляване на количествата, предвидени в него, и осигуряване на възможност държавите да поръчват реално необходимите им количества.

Позицията беше изказана от здравния министър по време на среща с европейския здравен комисар Стела Кириакиду.

Според д-р Меджидиев ако това не се случи, предстоящите доставки ще подлежат на бракуване още от момента на получаване.

Здравният министър посочи, че следва да се обмисли възможността за обратно изкупуване на ваксините от страна на Европейската комисия.

Източник: БНР

Подобни публикации

НЗОК прие правилата за финансиране на заетите с пациенти с доказан коронавирус

Димитър

231 са новите случаи на коронавирус у нас

Димитър

Талибаните обещават да покажат лидерите си

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy