БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

България и РСМ работят за изясняване на причините за ПТП на АМ „Струма“

Румен Радев и Зоран Заев се срещнаха днес по повод катастрофата

България и Република Северна Македония са заедно в скръбта си за загиналите при тежкия пътнотранспортен инцидент на автомагистрала „Струма“, при която десетки граждани на югозападната ни съседка загубиха живота си, а други бяха ранени. Това бе общата позиция на президента Румен Радев и министър-председателя на РСМ Зоран Заев, които се срещнаха днес.

Радев изрази съболезнования на Заев за жертвите при катастрофата, а министър-председателят на РСМ изказа съболезнования на българския държавен глава за пожара вчера в дома за възрастни хора в село Рояк, при който загинаха 9 души.

България е предприела своевременни действия за изясняване на причините за пътнотранспортния инцидент, за идентификация на загиналите, за оказване на помощ и за лечението на пострадалите, разчита на подкрепата на институциите в югозападната ни съседка и е готова да им предостави цялата информация по случая, беше подчертано по време на срещата.

Българският външен министър посрещна по-рано днес правителствената делегация от РСМ  в болница „Пирогов“, където заедно посетиха пострадалите при тежкия пътен инцидент.  Директорът на болницата проф. Иван Поромански информира за състоянието на пациентите и полаганите за тях грижи.

Засега прокуратурата на Република Северна Македония няма да води паралелно разследване за тежката катастрофа на магистрала „Струма“.

Представителите на прокуратурата на РСМ са се ангажирали в най-кратки срокове да бъде осигурен биологичен материал от роднините на загиналите, за да започне и тяхното разпознаване, каза заместник главният прокурор Борислав Сарафов. Той потвърди думите на свидетел на пътния инцидент за чут взрив:

„Въпросът е от какво е причинен този взрив – от взрив в автобуса или от взрив, причинен от удар на автобус в мантинелата“.

МВнР на Република България оказва в рамките на компетенциите си цялото необходимо съдействие на РСМ във връзка с катастрофата.

В това увери министърът на външните работи Светлан Стоев премиера на Република Северна Македония, външния министър Буяр Османи и здравния министър Венко Филипче.

МВнР, както и посолството ни в Скопие са в постоянен контакт с МВнР на Република Северна Македония и дипломатическото й представителство в София.

Поискали сме от компетентните български институции да бъде осигурено приоритетно и безпрепятствено влизане в България на близките и роднините на загиналите и пострадалите, както и на представители на медиите на РСМ с оглед хуманитарния аспект на случая. В рамките на компетенциите си МВнР оказва съдействие и на екип от съдебни медици, както и на служители от МВР на РСМ, които ще пристигнат в страната ни във връзка с катастрофата.

Източник: БНР

Подобни публикации

Румен Радев подписва указа за служебно правителство

Димитър

Световен ден на свободата на печата

Димитър

Виктория Томова излиза на корт 1

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy