БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

България и РСМ работят за изясняване на причините за ПТП на АМ „Струма“

Румен Радев и Зоран Заев се срещнаха днес по повод катастрофата

България и Република Северна Македония са заедно в скръбта си за загиналите при тежкия пътнотранспортен инцидент на автомагистрала „Струма“, при която десетки граждани на югозападната ни съседка загубиха живота си, а други бяха ранени. Това бе общата позиция на президента Румен Радев и министър-председателя на РСМ Зоран Заев, които се срещнаха днес.

Радев изрази съболезнования на Заев за жертвите при катастрофата, а министър-председателят на РСМ изказа съболезнования на българския държавен глава за пожара вчера в дома за възрастни хора в село Рояк, при който загинаха 9 души.

България е предприела своевременни действия за изясняване на причините за пътнотранспортния инцидент, за идентификация на загиналите, за оказване на помощ и за лечението на пострадалите, разчита на подкрепата на институциите в югозападната ни съседка и е готова да им предостави цялата информация по случая, беше подчертано по време на срещата.

Българският външен министър посрещна по-рано днес правителствената делегация от РСМ  в болница „Пирогов“, където заедно посетиха пострадалите при тежкия пътен инцидент.  Директорът на болницата проф. Иван Поромански информира за състоянието на пациентите и полаганите за тях грижи.

Засега прокуратурата на Република Северна Македония няма да води паралелно разследване за тежката катастрофа на магистрала „Струма“.

Представителите на прокуратурата на РСМ са се ангажирали в най-кратки срокове да бъде осигурен биологичен материал от роднините на загиналите, за да започне и тяхното разпознаване, каза заместник главният прокурор Борислав Сарафов. Той потвърди думите на свидетел на пътния инцидент за чут взрив:

„Въпросът е от какво е причинен този взрив – от взрив в автобуса или от взрив, причинен от удар на автобус в мантинелата“.

МВнР на Република България оказва в рамките на компетенциите си цялото необходимо съдействие на РСМ във връзка с катастрофата.

В това увери министърът на външните работи Светлан Стоев премиера на Република Северна Македония, външния министър Буяр Османи и здравния министър Венко Филипче.

МВнР, както и посолството ни в Скопие са в постоянен контакт с МВнР на Република Северна Македония и дипломатическото й представителство в София.

Поискали сме от компетентните български институции да бъде осигурено приоритетно и безпрепятствено влизане в България на близките и роднините на загиналите и пострадалите, както и на представители на медиите на РСМ с оглед хуманитарния аспект на случая. В рамките на компетенциите си МВнР оказва съдействие и на екип от съдебни медици, както и на служители от МВР на РСМ, които ще пристигнат в страната ни във връзка с катастрофата.

Източник: БНР

Подобни публикации

Първо официално появяване на Тръмп след края на мандата му

Димитър

Кюстендил поиска да получи спешно 10 хиляди дози Covid ваксина

Димитър

Григор Димитров започва участието си на Уимбълдън

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy